Портал:Хокеј на леду/Биографија јануар 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Грабовски у дресу репрезентације Белорусије
Грабовски у дресу репрезентације Белорусије

Михаил Јурјевич Грабовски (блр. Мiхаiл Юр’евiч Грабоўскi; рус. Михаи́л Ю́рьевич Грабо́вский — рођен 31. јануара 1984. у Потсдаму, ДДР) професионални је белоруски хокејаш и репрезентативац те земље.

Од 2013. игра у НХЛ екипи Вашинтгтон капиталса.

Грабовски је рођен 31. јануара 1984. године у Потсдаму, у Источној Немачкој, где је његов отац Јури радио као грађевински радник. Када је Михаил имао 3 године, његова породица се вратила у Белорусију, у Минск. Хокејом је почео да се бави у јуниорској школи хокејашког клуба Јуност из Минска.

Професионалну каријеру започиње у руском клубу Њефтехимик 2003. године, где је играо наредне две сезоне, да би потом прешао у редове московског Динама где је играо једну сезону. У међувремену, 2004. је драфтован као 150. пик од стране НХЛ клуба Монтреал канадијанса. Прву утакмицу за Канадијансе одиграо је 6. јануара 2007. против екипе њујоршких Ренџерса. Због нешто слабијих партија на почетку НХЛ каријере, управа Канадаијанса га је након само три одигране утакмице позајмила АХЛ тиму Хамилтон булдогса, где је захваљујући одличним играма убрзо успео да чекира карту назад за Монтреал.

Прочитајте цео чланак