Пређи на садржај

Портал:Хокеј на леду/Изабрани октобар 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани

Лого лиге
Лого лиге

Хокејашка лига Шведске или скраћено СХЛ лига (швед. Svenska hockeyligan) је по рангу највише професионално клупско такмичење у хокеју на леду на подручју Краљевине Шведске.

Као такмичење у актуелној форми основано је 1975. увођењем плеј-офа, под именом Елитсериен (швед. Elitserien) и заменило је дотадашњи лигашки аматерски систем. У почетку је у лиги учестовало 10 клубова, а број клубова је на садашњих 12 повећан током сезоне 1987/88. Национална првенства Шведске се одржавају од 1922. године. Под садашњим именом егзистира од 2013. године.

Под заједничким је патронатом заједнице клубова лиге и Савеза хокеја на леду Шведске.

Најуспешнија екипа у лиги је ХК Фарјестад из Карлстада са укупно 9 титула националног првака. Са просеком од 6.385 гледалаца по утакмици током сезоне 2011/12. СХЛ лига је била најпосећеније клупско хокејашко такмичење у Европи те сезоне. У лиги се тренутно такмичи 12 клубова, а планирано је да се од сезоне 2015/16. број клубова повећа на 14.

СХЛ лига се сматра једним од 4 најјача клупска такмичења у Европи, заједно са финском и чешком лигом, а иза руске КХЛ лиге.

Захваљујући свом географском положају и присуству бројних ледених површина током зимског дела године (у неким подручјима и по десет месеци годишње) спортови на леду су од најранијих времена имали велику популарност на подручју Шведске. Најпопуларнија екипна игра била је хокеј са лоптом (или бенди). Међутим модерни хокеј на леду као игра се појавио доста касно, тек 1919. године превасходно захваљујући америчком бизнисмену и заљубљенику у ову игру Раулу Ла Мату који је у Стокхолму једно време радио као филмски режисер. Нова игра је за кратко време постала веома популарна, почели су да се оснивају и први клубови, а већ 1920. репрезентација је дебитовала на Олимпијском турниру (уједно и на међународној сцени) у Антверпену.

Бригу о хокеју на леду у земљи је у почетку водио Фудбалски савез Шведске. Иако се у то време хокеј није играо организовано, ФСШ је 23. марта 1912. постао пуноправним чланом Међународне хокејашке асоцијације (ИИХФ). Национални савез задужен искључиво за хокеј на леду издвојио се из фудбалске организације 17. новембра 1922, а убрзо је постао и пуноправним чланом Краљевског спортског савеза Шведске, а наследио је и чланство ФСШ у ИИХФ-у. За првог председника именован је некадашњи шведски олимпијац Исак Вестергрен захваљујући чијој финансијској помоћи је национални тим учествовао на ЛОИ у Антверпену две године раније.

Национална првенства играју се од 1922. године. Све до 1952. такмичење се одржавало по турнирском систему, а од тада лига се састојала од две дивизије (северне и јужне) чији победници су у директном окршају одлучивали о титули националног првака.

Даље...