Портал:Хокеј на леду/Изабрани октобар 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Грб репрезентације Естоније
Грб репрезентације Естоније

Хокејашка репрезентација Естоније представља национални тим у хокеју на леду који на међународној сцени представља државу Естонију.

Тим се налази под окриљем Савеза хокеја на леду Естоније (ест. Eesti Jäähoki Liit) који је пуноправни члан Међународне хокејашке федерације (ИИХФ) од 1935. године.

Иако је естонски савез постао пуноправним чланом ИИХФ још 1935. сениорска репрезентација није активно учествовала на такмичењима светских првенстава. У периоду између два светска рата целокупна активност репрезентације сводила се на одигравање пријатељских утакмица са суседним земљама. Прву службену утакмицу селекција Естоније одиграла је против Финске у Хелсинкију 20. фебруара 1937. (забележивши и први пораз од 1:2). У истом периоду игране су и утакмице са селекцијама Летоније и Литваније (укупно 8 утакмица). Последњи меч у том периоду игран је у Каунасу 5. марта 1941. против селекције Литваније (победа од 2:0).

Први службени међународни такмичарски меч Естонија је одиграла у оквиру квалификација за светско првенство друге дивизије 1993. у Риги (од 6. до 8. новембра 1992). Забележена је једна победа (против Литваније 6:1) и један пораз (од домаћина Летоније са 3:6). Највећи успех је било 19. место на СП 1998. године (3. место на првенству групе Б). Репрезентација никада није успела да се квалификује на Олимпијски турнир.

Даље...