Портал:Хокеј на леду/Изабрани јул 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани

Лого СХЛ УК
Лого СХЛ УК

Савез хокеја на леду Уједињеног Краљевства, ИХУК (енгл. Ice Hockey UK - IHUK) кровна је спортска организација задужена за промоцију и организацију аматерског и професионалног хокеја на леду на подручју Уједињеног Краљевства.

Британски савез је основан у мају 1908. и једна је од четири изворне чланице и оснивача Међународне хокејашке асоцијације, у чијем пуноправном чланству се налази од 19. новембра 1908. године. У оквиру Савеза делују и засебни подсавези задужени за хокејашки спорт на подручју Енглеске и Шкотске.

Седиште Савеза налази се у главном граду Велса Кардифу.

Велика Британија је била прва европска држава у којој је дошло до интензивнијег развоја хокеја на леду, а прву хокејашку утакмицу на тлу Европе (континенталног дела) одиграли су 1885. у швајцарском Санкт Морицу универзитетске екипе Оксфорда и Кембриџа.

Хокеј прво почиње да се развија на подручју Енглеске и Шкотске где је 1895. постојало 5 екипа, а 1897. у Лондону је основана екипа Лондон принс клаб у којој су играли студенти из Канаде. Управо тај тим је такмичећи се под заставом Јунион Џека 1910. Уједињеном Краљевству донео титулу првог европског првака.

У Лондону је 1903. постављена прва ледена површина са вештачким ледом на тлу Европе, и на том игралишту је исте године одржан први национални шампионат у хокеју на леду (такође први у Европи). Паралелно се развијао и хокеј на тлу Шкотске, а прва хокејашка утакмица у том делу земље одиграна је 1908. године, док је 1909. основана Хокејашка асоцијација Шкотске. Јединствено национално првенство игра се од 1914. године.

Даље...