Портал:Шпанија/Изабрани август

С Википедије, слободне енциклопедије
Окупа y Ресисте, Барселона.
Окупа y Ресисте, Барселона.

Сквотерски покрет у Шпанији, а поготово у Барселони, је данас један од најразвијенијих у Европи. Покрет је нарочито јак у индустријски више развијеним регионима Шпаније, као што су Каталонија, Мадрид, Баскија, итд.

Заједнички назив са све сквотове је окупа, али се на шпанском употребљава “Centros Sociales Okupados Autogestionados” (заузети самоуправни друштвени центри, скраћено CSOA), на каталонском “Kasals Populars” (народне куће), а на баскијском “Gaztextes” (домови омладине).

Друштвени центри су база друштвених покрета у Шпанији. У њима, осим што се организују друштвене активности, најчешће живе групе младих људи. Сквотерски покрет у је део ширег антикапиталистичког покрета, обично аутономног или анархистичког. Сквотери су најчешће укључени у активности организовања комшилука путем суседских скупштина. Док се сквотерски покрет стишава у Северној Европи (сквотови у Немачкој и Холандији се легализују и принуђени су да плаћају ренту или да иселе) у Шпанији је у пуном јеку.

Чешће маргинализовани од стране масовних медија, сквотери су развили своје медије: памфлете, фанзине, графите, трибине, бесплатне часописе, слободне радио станице, дистрибутерску мрежу, па чак и неформалне новинске агенције попут UPA и MOLOTOV.

Велики број сквотера је организован у задруге или пољопривредне задруге, које сквотерима омогућују приступ високо квалитетној, органски произведеној храни, по приуштивим ценама.

У Шпанији је такође присутно заузимање земље (или рурално сквотирање), посебно у пољопривредним областима попут Андалузије.


опширније...

Остали изабрани чланци