Баскија (покрајина)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили другу одредницу, погледајте чланак Баскија (вишезначна одредница).
Баскија
Euskadi
País Vasco
Застава Грб
Застава Грб
Положај Баскије
Главни град Виторија / Гастеиз
Службени језик шпански, баскијски
Председник Ињиго Уркуњу (PNV-EAJ)
Број посланика (конгрес/сенат) 19/15
Површина 7.234 km²
 — Број 2.155.546
 — Густина становништва 300 ст./km²
Веб-сајт www.euskadi.net
Basque country map.png

Баскија (баск. Euskadi; шп. País Vasco) је аутономна покрајина Шпаније са статусом историјског региона. Главни град је Виторија (шп. Vitoria) или Гастејс на баскијском (баск. Gasteiz). Баскија је једна од територија у којима се говори баскијски језик, које се још називају и Баскијске земље или на баскијском Еускал Ерија (баск. Euskal Herria). Баскија се састоји од три провинције: Алава (главни град Виторија), Гипускоа (главни град Сан Себастијан) и Бискаја (главни град, Билбао).

Баскија се налази на крајњем североистоку кантабријског појаса. На северу, граничи се са Француском и излази на Кантабријско море, на југу се граничи са Риохом и Кастиљом и Леоном, на западу са Кантабријом, и на истоку са Наваром.

Пре изглашавања шпанског устава из 1978. године којим је на снагу ступио систем аутономних покрајина, ове провинције су биле познате на шпанском као Провинције Васконгаде (шп. Provincias Vascongadas). Политичка структура аутономних покрајина је дефинисана Статутом из Гернике,[1][2] који је био изгласан већином на контроверзном и прилично бојкотованом референдуму који је одржан 25. октобра 1979. године. Године 2003, владајућа Националистичка партија Баскије (шп. PNV) предложила је промену статута познатим планом Ибарече. Пројекат, иако изгласан у баскијском парламенту, био је одбачен у шпанском конгресу.

Референце[уреди]

  1. „The Statute of Autonomy of the Basque Country” (PDF). Euskadi.net. Приступљено 8. 7. 2013. 
  2. „Statute of Autonomy of the Basque Country”. BOE.es (на језику: шпанском). 18. 12. 1978. Приступљено 8. 7. 2013.