Пређи на садржај

Скијање на води — разлика између измена

м
isrpavke; козметичке измене
м (isrpavke; козметичке измене)
Почеси овог спорта везани су уз домороце [[Меланезија|Меланезији]], који су се стојећи или лежећи на даскама пуштају да их носи струјана на врховима таласа. Као спорт, скијање на води, који се разнио непосредно из [[аквапланинг]]а, истовремено је настао у [[Сједињене Америчке Државе|Америци]] и [[Европа|Европи]].
 
Американац Џ. Андерсон приписује изум овог спорта америчком богаташу Ф. Волеру, који је 1920 у САД изумио прве водене скије (-{water-ski}-), које су биле двоструко шире од оних за снег. Године 1927. норвешки скијаш Петерсен први је у Европи с групом аматера у [[Кан (Приморски Алпи)|КанКану]]у на [[Азурна обала|Азурној обали]], покушавао клизити скијама површином мора уз вучу мотрног чамца. Исте године Американац Џ. Гулд примењује овај спорт у [[Жуан-ле-Пин]]у у Француској, а Д. Поуп ствара центар наутичког туризма у [[Флорида|Флориди]] {-{Cyprress Garden}-}. Аустријанац Намјесник успео је 1919, да са два мала чамчића на ногама пређе по води пут од [[Инзбрук]]а до [[Беч]]а у дужини од 567 км.
 
Први клуб за скијање на води основан је 1929. у САД, који је 1936 у оквиру аквапланске манифестације организовао у [[Масапиква (Њујорк)|Масапикви]] у држави [[Њујорк (држава)|Њујорк]], такмичење у скијању на води, где се истакао Џ. Андерсон у извођењу акробатских фигура на једној или две скије и изведеном скоку од једног метра. Већ 1939. скијаши на води су скакали и до 10 метара.
Године 1939. основан је Амерички савез за скијање на води (-{American Water Ski Association}- и организовано прво првенство u -{Jones Beach State Park}-, где су победили Б. Паркер и Естер Јејтс. Такмичења су обухватала више дисциплина: фигуе, слалом, скокове и комбинације. Отприлике истих година формирани су савези за скијање на води у Европи, који су се 1946. ујединили у Светски савез за скијање на води -{Union Internationale de Ski Nautique}- (УМСН). Године 1947. одржано је [[Европско првенство у сијању на води]], а затим и Светско првенство.
 
У Југославији се овај спорт развио много касније. Године 1936 Иван Ковачевић је скијао на води у [[Вуковар]]у, а вукао га је моторним чамцем Стјепан Копрић. Приликом прве прославе годишњице устанка у Хрватској 1946. одржан је на [[Драва|Драви]] у [[Осијек|Осијеку]]у дефиле, веслача, кајакаша и скијаша на води. Године 1952. скијање на води појављује се у [[Београд]]у на [[Ада Хуја|Ада Хуји]] ([[Дунав]]), где је Иван Молнар изградио скије за воду према онима из Осијека. Први курс за инструкторе скијања на води одржан је од 17. до 23. јуна [[1967]]. у [[Порторож]]у, а 1969. основан је Савез за мотонаутику и скијање на води са седиштем у Београду.
 
Прво првенство Југославије одржано је 1969. године а први прваци су били:
Неколико година касније, [[1962]]., прототип онога што данас називамо [[жичара]] за скијање на води, по први пут је прорадила на немачком језеру ''Ски Наутика''. Званични магазин Светске уније за скијање на води, објавио је позитиван извештај о овом несвакидашњем начину скијања на води, и истакао предности које дозвољавају да чак десет скијаша истовремено скија и то без чамца.
 
Г-дин Риксен је показао своју велику упорност у својим покушајима да жичара за скијање на води постане призната. Посећивао је конгресе за скијаше на којима је презентовао свој пројекат кроз фотографије, брошуре и филм. Путовањима у [[Сједињене Америчке Државе|САД]] и [[Аустралија|Аустралију]] успева да упозна још људи са својим пројектом. Признање за свој труд добија [[1976]]. године када се по први пут одржавају такмичења у Немачкој и [[Шпанија|Шпанији]]. Неколико година касније [[1981]]. године организовано је незванично Европско првенство у [[Холандија|Холандији]]. Коначно [[1985]]. године организована су прва званична такмичења Групе 2 (у Немачкој).
 
[[Међународна федерација за скијање на води]] је основала [[Савет за скијање на жици]] који је почео са радом [[1994]]. године.
1.572.075

измена