Пређи на садржај

Слобода Мићаловић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Нема описа измене
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 15: Ред 15:
| супружник = [[Војин Ћетковић]]
| супружник = [[Војин Ћетковић]]
| деца =
| деца =
| битна улога = [[Рањени орао (ТВ серија)|Рањени орао]] — Анђелка Бојанић
| битна улога = [[Рањени орао (ТВ серија)|Рањени орао]] — Анђелка Бојанић<br />[[Непобедиво срце (ТВ серија)|Непобедиво срце]] — Милена Новаковић
| родитељи = [[Драган Мићаловић]]
| родитељи = [[Драган Мићаловић]]
| породица = [[Драгана Мићаловић]] (сестра)
| породица = [[Драгана Мићаловић]] (сестра)

Верзија на датум 13. август 2018. у 23:56

Слобода Мићаловић
Лични подаци
Пуно имеСлобода Мићаловић Ћетковић
Датум рођења(1981-08-21)21. август 1981.(42 год.)
Место рођењаЛесковац,  СФР Југославија
Занимањеглумица
Породица
СупружникВојин Ћетковић
РодитељиДраган Мићаловић
ПородицаДрагана Мићаловић (сестра)
Рад
Активни период2001—данас
Битна улогаРањени орао — Анђелка Бојанић
Непобедиво срце — Милена Новаковић
Веза до IMDb-а

Слобода Мићаловић-Ћетковић (Лесковац, 21. август 1981) српска је глумица. У браку је са глумцем Војином Ћетковићем са којим живи у Београду. Њен отац Драган Мићаловић и сестра Драгана Мићаловић, су такође глумци.

Биографија

Слобода Мићаловић се родила у Лесковцу 1981. године. Родитељи су јој Милица (фризерка) и Драган (глумац) Мићаловић. Родила се као друго дете (има 2 сестре). Кренула је у школу 1988. године. Обожавала је емисије Бранка Коцкице. Породични пријатељ је радио на радију, па је Слобода једном приликом имала ту част да интервјуише Коцкицу. Он јој је на крају рекао како је одлична водитељка. То је био њен први јавни наступ. Године 1989. се уписала у нижу музичку школу. Била је и у хору. Осим музиком бавила се и плесом и спортом. Године 1995. је Слобода уписала средњу музичку школу, пошто је видела како има таленат за музику. Слобода је одлучила да упише глуму и са својим оцем кренула за Београд 1999. године. Кад је била на трећој години студија редитељ Здравко Шотра ју је позвао на кастинг за филм „Зона Замфирова“. Шотра јој је дао улогу Васке. 2002. године је добила улогу у серији „Мјешовити брак“, а исте године се и заљубила у Војина Ћетковића, човека за кога се касније удала и са којим је добила близнакиње. Главна улога у серији „Рањени орао“ је улога по којој је постала још познатија.

Почеци

1988. године у лесковачком Дому војске гостује Бранко Милићевић - Коцкица, чије емисије Слобода обожава. Захваљујући породичном пријатељу који је радио на локалном радију, седмогодишња Слобода добила је прилику да интервјуише свог идола. Сјајно се снашла у улози водитељке, па јој Бранко Коцкица одаје признање на крају разговора. То је био њен први озбиљни јавни наступ. Пошто је поседовала очигледан музички таленат, који је потврдила кроз нижу музичку школу, 1995. године уписала је и средњу музичку. Овај период живота истиче као најлепши, а као важан догађај издваја тренутак када је одлучила да почне да води дневник.

Студије

1999. године, непосредно по бомбардовању, Слобода је возом кренула у Београд како би на Факултету драмских уметности покушала да упише глуму. Пратио ју је отац Драган, који се до последњег тренутка противио ћеркиној одлуци да крене његовим стопама. Имала је свега седамнаест година када је, прошавши на пријемном из прве, примљена у класу захтевног професора Предрага Бајчетића.

Почетни успеси

Када је била на трећој години студија, редитељ Здравко Шотра позвао ју је, заједно са Катарином Радивојевић, на кастинг за филм "Зона Замфирова". Обе су конкурисале за улогу Зоне, коју је добила Катарина. Међутим, Шотра је препознао Слободин таленат и поверио јој улогу Васке. Улогу Јелене Чађеновић у серији "Мјешовити брак", која је постала врло популарна, добила је 2002. године, а исте године започела је и романсу са својим будућим супругом Војином Ћетковићем. Године 2008, седам година након што је започела глумачку каријеру, први пут је добила једну главну улогу и то Анђелке Бојанић у серији Рањени орао, која је оборила све рекорде гледаности. 12. маја исте године су се она и Војин венчали. 2010. године добија Оскар популарности као глумица године.

Награде

Два пута је добила награду Глумачки пар године Она и он, по избору читалаца „ТВ Новости“, која се додељује на Филмском фестивалу у Нишу и то: 2009. и 2012. године у пару са Иваном Босиљчићем за улогу Анђелке у телевизијској серији Рањени орао и улогу Милене у телевизијској серији Непобедиво срце.[1]

  • Годишња награда ЈДП за улогу Елмире у представи "Тартиф"
  • Награда ,,Златни смјех'' на Фестивалу "Дани Марина Држића" у Загребу за улогу Елмире
  • Годишња награда за улогу Рокси Харт у представи Чикаго
  • Зоранов брк за глумца вечери, за улогу Френки у представи "Френки и Џони", на 25. Данима "Зорана Радмиловића"
  • Плакета “Жанка Стокић” за најбоље глумачко остварење припала је Слобода Мићаловић, за улогу Френки у представи “Френки и Џони”, октобар 2017

Филмографија

Год. Назив Улога
2000.е
2002. Подијум Емануела
2002. Класа 2002
2002. Зона Замфирова Васка
2002. Ко чека дочека
2003. Илка Драга
2003. Лаку ноћ, децо
2004. Трагом Карађорђа Јелена
2004. Пљачка Трећег рајха Јеврејка Сара
2003-2007. М(ј)ешовити брак Јелена Чађеновић
2008. Рањени орао Анђелка Бојанић
2007-2008. Не дај се, Нина Ванеса Тинтор
2008. Краљевина Србија краљица Наталија Обреновић
2009. Мансарда (ТВ серија) Кики
2010.е
2011. Непобедиво срце Милена Новаковић
2012. Јагодићи Аида
2015. Чизмаши Софија
2016. На млечном путу Милена
2016. Santa Maria della Salute Олга Дунђерски
2017. Santa Maria della Salute Олга Дунђерски
2017. Мамини синови Нина
2017. Немањићи - рађање краљевине Ана Дандоло
2017. Тихи кутак Христов болничарка
2018. Принц Растко Српски Каталена
2018. Корени Симка [2]

Референце

  1. ^ „Niš: Uručenje nagrade “Glumački par godine. novosti.rs. Приступљено 5. 6. 2013. 
  2. ^ Koreni (TV serija)

Спољашње везе