Рањени орао (ТВ серија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Рањени орао
Рањени орао (ТВ серија).jpg
Рањени орао
Жанр драма
Формат Телевизијска серија
Издавач Кошутњак филм
Сценарио Милица Јаковљевић
Здравко Шотра
Режија Здравко Шотра
Улоге Слобода Мићаловић
Иван Босиљчић
Композитор Жељко Јоксимовић
Земља  Србија
Језик српски
Број епизода 17
Време трајања ~ 50 минута
Продукција
Извршни продуцент Зоран Јанковић
Продуцент Зоран Јанковић
Уредник Слободан Терзић
Емитовање
Прво
приказано на

РТС 1
Премијерно
приказивање

22. децембар 2008. — 15. јануар 2009.
Веб-сајт продукције
Профил на IMDb-ју

Рањени орао је српска телевизијска серија емитована на РТС-у. Снимана је по истоименом роману српске књижевнице Мир Јам.

У првој епизоди серије упознајемо главне јунаке серије још као мале - Анђелку и Ненада, будућег пилота. Затичемо их у дечјој игри и сазнајемо тужну вест која ће обележити Анђелкин живот - погинуо јој је отац.

Прича се наставља 20 година касније када је Анђелка већ одрасла девојка и удаје се. Тада и почиње заплет целе приче који ће бити заснован на Анђелкиним љубавним проблемима и моралним дилемама. Почиње њен пут саме у конзервативном свету мушкараца.

Радња[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Анђелка се удаје за Тому Ђуровића, црногорског судију који се разводи од ње убрзо након прве брачне ноћи. Развод је уследио због тога што је Анђелка рекла Томи да је имала једног пре њега, што је тада било страшно понижавајуће, ако девојка није „невина“. Она затим одлази код другарице на село и тамо се у њу заљубљује старији велепоседник Угљеша.Она у потрази за сампсталности у други град, усељава се у мали стан код тетка Савете близу Сафета који се заљубљује у њу запошљава се као записничар на суду. Око ње се боре два мушкарца: Сафет и Гојко Марић. Анђелка сазнаје да је Гојко муж њене најбоље пријатељице, Вукице. Вукица има сина, али Гојка то не спречава да вара своју жену са којом девојком стигне. У међувремену, Анђелка се присећа лика Гојка Марића као момка који јој је украо невиност, и схвата да ју је лагао када јој је у писму „његова мајка“ написала да је он умро. Она решава да га избегава колико може. Једног дана, на путу до суднице, другарице јој говоре како у варош стиже нови странац, неки Томо Ђуровић. Пошто се Анђелка са болом присећа његовог лика, схвата да ће јој бити још тежи живот, јер Томо почиње да ради у суду. Он се љуби са којом стигне: те са неком учитељицом, те са неком девојком... Анђелка не прихвата његов опроштај који јој је понудио, и неколико дана после креће на забаву. На журци се бира краљица вечери, а то је наравно Анђелка. Када је са Донком, својом другарицом, бројала гласове, видела је да је највише од Сафета. Када се врати у кућицу, види Гојка Марића, како јој прилази. Покушава да га отера, али је он јачи, и када је увидео да је неће добити, пуца у њу, затим у Сафета, а на крају убија себе. Анђелка је у болници, стање јој се побољшава, и када јој дође Томо, она се заувек опрашта са њим. Када се вратила у Београд, среће свог старог „брацу“ из детињства, Ненада, који је постао авијатичар. Она (Анђелка) је слика, и ту слику држи уз себе кад год лети, као „амајлију“. Његова вереница је кришом узима из његовог капута и, не схвативши да му је то само другарица, цепа фотографију. Ненаду се при следећем лету дешава незгода, и он остаје без ноге. Када су му дали протезу, он схвата колико воли Анђелку и проси је... Неколико година касније, Ненадов ујак и Анђелкина тетка се узимају. Ненад и Анђелка су већ неколико година у браку, и имају девојчицу. У посету им долази Злата са сином, коме је досадно да малој девојчици „пуца ладолеже“. То у ствари ради Ненад, и Анђелкин живот се срећно завршава.

Улоге[уреди]

Глумац: Улога:
Слобода Мићаловић Анђелка Бојанић
Иван Босиљчић Ненад Алексић
Ненад Јездић Гојко Марић
Маринко Маџгаљ Сафет
Данијела Штајнфелд Донка
Јасмина Аврамовић Ружа Алексић, Ненадова мајка
Даница Максимовић Савета Донкина мајка
Драган Николић Угљеша Кнежевић Ненадов ујак
Милица Милша Зага Обрадовић
Данијела Михајловић Нада Тодоровић
Наташа Нинковић Вукица Марић
Војин Ћетковић Томо Ђуровић
Саша Јоксимовић Писар 1
Јаков Јевтовић Писар 2
Филип Василијевић Ненад Алексић као дечак
Тијана Чуровић Злата
Милан Васић Маша, Златин момак а каснијe муж
Горан Даничић судија Богдановић
Бранка Пујић Зора Богдановић судијина жена
Ива Штрљић учитељица Бранка
Милена Предић Јелка (Анђелкина мајка)
Јана Милић Олга девојка која је заљубљена у Тому
Предраг Смиљковић Олгин отац
Бојана Ковачевић Олгина мајка
Ивана Поповић Невенка Митровић Ненадова вереница
Соња Јауковић Невенкина мајка
Катарина Жутић Анка Ђуровић, удовица
Теодора Јелисавчић Мала Анђелка/Јелкица
Соња Кнежевић Жена из суседства

Награде[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ „Niš: Uručenje nagrade “Glumački par godine. novosti.rs. Приступљено 21. 2. 2014. 
  2. ^ „Glumački par godine - Sloboda i Ivan”. mondo.rs. Приступљено 21. 2. 2014. 

Спољашње везе[уреди]