Пљачка Трећег рајха

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пљачка Трећег рајха
Пљачка Трећег рајха.jpg
Изворни наслов Пљачка Трећег рајха
Жанр комедија
Режија Здравко Шотра
Сценарио Миодраг Андрић
Продуцент Мирослав Митић
Главне улоге Драган Николић
Никола Ђуричко
Катарина Жутић
Исидора Минић
Музика Ненад Милосављевић
Сценографија Миодраг Миша Мирић
Камера Војкан Гостиљац
Година 2004.
Трајање 105 минута
Земља СЦГ
Језик српски
IMDb веза

Пљачка Трећег рајха је српски филм сниман 2004. године у режији Здравка Шотре. Главне улоге тумаче: Драган Николић, Никола Ђуричко, Катарина Жутић и Исидора Минић.

Филм је премијерно приказан 17. фебруара 2004. у Сава центру.[1]

Синопсис[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

У рано пролеће 1941. године, кад је Хитлер почео да осваја Европу, у Београд су се сјатили најбољи обијачи и фалсификатори; међу њима и Главоња и Калауз. Они су завили у црно многе банке и знани су полицији широм Европе. Главоња (Драган Николић) је интелигентан, полиглота и промишљен тип. Вређа га када га зову лоповом - он је надахнути обијач, спреман за велике подухвате и има врло развијену самосвест о свом умећу. Калауз (Никола Ђуричко) је његова супротност. Похлепан је на све што му засија пред очима, склон је успутним ситним крађама, доста је скромне памети и - „глуп“, како то за њега каже његов ортак. Његовом кривицом „пали“ су на првом подухвату у Београду. Прича почиње хапшењем Главоње и Калауза након једне њихове операције. Пошто себе сматрају елитом међу затвореницима, нису могли да једу затворску храну, па су себи дозволили да се сами послуже официрском храном, због чега су завршили у самици. Када је Краљевину Југославију, као и велики део Европе, окупирала Немачка, и Главоња и Калауз постају немачки затвореници. Немци су се 1941. уселили у најлепше виле у Београду, међу њима и немачки пуковник са лепом младом женом. Пошто није знао да отвори касу коју је затекао у вили, пуковник је наредио да му доведу Главоњу и Калауза. Они користе ситуацију и успевају да побегну. Преко својих пријатеља набављају немачка документа у којима стоји да су Хитлерови рођаци, велики јунаци Немачког рајха. Поздрављају се са женама и децом и одлазе у Берлин да „раде“ сматрајући да се тамо може наћи најбољи посао. Лажно представљање помогло им је да постану део тамошње елите, а то им омогућило и доста успешних операција - све до поновне робије, али не задуго...

О филму[уреди]

„Пљачка Трећег рајха“ је комедија рађена по мотивима истинитог догађаја, према сценарију Миодрага Андрића (Љубе Мољца), који је за филм адаптирао редитељ Здравко Шотра. Филм гледаоцима нуди ведру авантуристичку причу зачињену мангупским шалама и досеткама главних јунака, префињени хумор, интригантну љубавну причу и оптимизам.

Улоге[уреди]

Награде[уреди]

Исидора Минић је на Филмском фестивалу у Сопоту за најбољу женску улогу у филму добила Награду Статуета Слобода.[2]

Извори[уреди]

  1. „Pljačka Trećeg rajha-Premijera novog domaćeg filma”. balkanmedia.com. Приступљено 12. 11. 2013. 
  2. „Исидора Минић”. zvezdarateatar.rs. Приступљено 18. 11. 2013. 

Спољашње везе[уреди]