Праћка

С Википедије, слободне енциклопедије
праћка
праћка

Праћка је врста оружја, које свој напад базира на бацању пројектилима, на непријатеља. Оно што је типично за праћку је, то што за разлику од разних лукова користе пројектиле који су тупи (нпр. камен). Праћка је општепозната као пастирско оружје.

Праћка се састоји од мале торбице која се налази између два дугачка ужета. Када се пројектил (камен) стави у торбицу два канапа се ухвате једном руком и снажни замахују око главе, и у одређеном тренутку један канап се пусти, ово омогућава пројектилу да лети правом линијом.

Праћка је врво јефтино и једноставно оружје за израду. Користи се у лову али и у борбама. И данас је интересантна спортистима, док има и доста импровизација овог оружја.

Док су пројектили за праћку уобичајени на археолшким налазиштима, праћке су веома ретке, због самог материјала од кога су прављене праћке се брзо деградирају.

Давид и Голијат[уреди | уреди извор]

Праћка се спомиње и у Библији што представља најстарији запис о овом оружју. Овај део Библије је написан око 1000 година пре нове ере, али описује догађај од неколико векова раније.

У Библији борба се одвија између Давида и Голијата, где је Давид пастир без оклопа на себи и наоружан само праћком. Противник му је Голијат борац шампион са тешким оклопом на себи, њихова борба представља рат између Филистеје и Израела. После само једног прецизног хица Давид успева да савлада Голијата.

Прича наглашава да праћка јесте оужје ниског ранга, међутим у вештим рукама може бити веома ефикасно.

Праћка у средњовековном периоду[уреди | уреди извор]

Европа[уреди | уреди извор]

У средњовековном периоду праћка је била у изумирању, коришћена је само Праћка на штапу, а праћка је опстала само у облику великих опседних справа. Мада је и даље у лову налазила примену.

Роња[уреди | уреди извор]

Постоји још једна врста праћке код које су крајеви канапа везани за елестичну, најчешће гумену траку дужине око 20 cm. И док се код класичне праћке предмет бацања (нпр. камен) баца једном руком заврти се као пропелер и када добије одговарајућу брзину (кинетичку енергију) један крај праћке се испушта, код роње је еластични крај у једној руци а кожица са каменом у другој. Испаљивање пре подсећа на одапињање стреле. Роња је прецизнија али мањег домета од праћке

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]