Зотик Сиропитатељ

С Википедије, слободне енциклопедије

Преподобни мученик Зотик Сиропитатељ је хришћански светац, живео је у 4. веку.

Житије[уреди | уреди извор]

Назива се још и заштитником убогих јер је свој живот посветио сиромашнима. Рођен је у Риму и потицао је из угледне породице која му је омогућила изузетно образовање, посебно из области науке. То је била препорука цару Константину Великом да га узме на двор и да му чин магистријана. Међутим, када се преселио се у Цариград, постао је свештеник и основао дом за унесрећене.[1] У то време се у том граду појавила губа и цар је наредио да се оболели баце у море. Зотик је успео од цара лукавством да узме злато и да тако откупи од морнара све оболеле и смести их у дом где их је неговао.[2] Због тога што је злато које је узео од цара потрошио на своје штићенике, Констанције, син Константинов, осудио га је на смрт, тако што су га везали за мазгу која га је вукла.[3]

Празник[уреди | уреди извор]

Српска православна црква слави га 31. децембра по црквеном, а 13. јануара по грегоријанском календару.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Свети преподобномученик Зотик Сиропитатељ (хранитељ убогих)”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-22. 
  2. ^ „sozeb.org - sozeb Resources and Information.”. ww1.sozeb.org. Приступљено 2024-01-22. 
  3. ^ „Православна Србија: Преподобни мученик Зотик Сиропитатељ”. Архивирано из оригинала 24. 10. 2016. г. Приступљено 26. 06. 2010. 

Извори[уреди | уреди извор]

Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.