Море

Из Википедије, слободне енциклопедије

Море чине водене масе на површини Земље просечно једнаких физикалних и хемијских својстава, које су у међусобној вези. Сва мора припадају једном од четири океана: Тихог, Атлантског, Индијског и Северног Леденог. Мора се могу поделити према степену изолованости на:

  • унутрашња (средоземна, између континената)
  • ивична (уз рубове континената) и
  • међуострвска (између архипелага).

Највећи део мора чине ивична мора смештена уз континенте.

Боја[уреди]

Боја морске воде зависи од инсолације, речних наноса, дубине, вегетације на обали, органске материје итд. Топлија мора, сиромашнија органском материјом, имају нијансе плаве боје. Хладна мора често имају сиву боју или нијансе зелене боје што одражава богатство у планктону.

Нека мора се називају по бојама. Црно море је добило име по негостољубивости, а према другој верзији названо је „црним“ због одсуства органске материје у његовим дубљим деловима. Црвено море је названо по боји алги које га делимично прекривају, или по црвеном песку у околним пустињама. Према Херодоту, стране света се обележавају бојама. Тако је север црн (Црно море), а југ црвен (Црвено море). Бело море је названо према изгледу у већем делу године - море се периодично леди, а обале су најчешће прекривене снегом. Постоји теорија у вези имена овог мора и белих манастира на његовим обалама. Жуто море својим изгледом највише оправдава назив. Боја му зависи од наноса реке Хоангхо („Жуте реке“).

Екстратерестричка мора[уреди]

Лунарна мора су огромне базалтне равни на Месецу за које су рани астрономи сматрали да су водене масе, па су их називали „морима“.

Сматра се да је текућа вода присутна испод површина неколико сателита од којих је најзначајнији Европа.

Течни угљоводоници су вероватно присутни на Титановој површини, иако би било исправније их описати као „језера“ него као „мора“. Подела текућих подручја боље ће се разумјети након повратка сонде Касини.

Наука[уреди]

Термин „море“ се такође користи у квантној физици. Дираково море је тумачење стања негативне енергије које вакуум садржи.

Списак мора подељених по океанима[уреди]

Тихи океан[уреди]

Атлантски океан[уреди]

Средишња обала у Чилеу

Индијски океан[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]