Прибина (кнез)

Из Википедије, слободне енциклопедије
За чланак о хрватском бану, погледајте чланак Прибина.
Споменик кнезу Прибини у Нитри
Кнежевина Нитра у време Прибине
Кнежевина Доња Панонија у време Прибине

Прибина је био западнословенски (словачки) кнез из средине IX века, који је управљао нитранском (825833) и блатенском кнежевином (840861). Подигао је 828. године у Нитри прву цркву међу Западним и Источним Словенима, да би касније и сам прешао у хришћанство, због чега се сматра једним од зачетника христијанизације Западних Словена.

Живот[уреди]

Подаци о његовој владавини су веома оскудни, али је извесно да је током своје Нитранском кнежевином поред цркава, подигао и читав низ утврђења. Његов сукоб са моравским кнезом Мојмиром I (830846) се 833. године окончао његовим поразом и он бива приморан да са породицом напусти земљу, док Мојмир спаја две кнежевине и ствара Велику Моравску.

Прибина се склонио код Франака и по налогу краља Лудвига I (817876) бива покрштен, након чега му 840. године бива додељен на управу посед око реке Зале у данашњој Мађарској. На том простору он подиже читав низ утврђења и цркава, а своју престоницу смешта у Блатенски кастел, на обали Блатног језера. Краљ Лудвиг 12. октобра 848. године претвара његове поседе односно Блатенску кнежевину у наследно лено Прибинине породице.

Кнез Прибина је погинуо 861. године у борбама са великоморавским кнезом Растиславом (846870), као франачки вазал, а на престолу га наслеђује његов син Коцељ (861872).

Види још[уреди]


Претходник:
?
Нитрански кнез
825 - 833

Наследник:
Нема
Претходник:
Нема
Блатенски кнез
840 - 861

Наследник:
Коцељ