Пређи на садржај

Птолемејиди

С Википедије, слободне енциклопедије

Птолемејиди (или Лагиди) су македонска (хеленска) династија, која је владала Египтом од 305. п. н. е. до 30. п. н. е. . Оснивач династије је Птолемеј, један од војсковођа Александра Великог.

После Александрове смрти 323. п. н. е. Птолемеј је именован сатрапом (намесником) Египта. Краљ Египта постаје 305. п. н. е. као краљ Птолемеј I, знан касније као Птолемеј I Сотер („спасилац“).[1]

Египћани брзо прихватају Птолемејиде као наследнике фараона у независном Египту. Птолемејиди у својој новој 33. династији владају до 30. п. н. е. Сотер је за своју резиденцију изабрао Александрију, а вођење земље је поверио људима македонско-грчког порекла. Након доласка на власт покренуо је многобројне реформе у политици и религији. Основао је и Александријски музеј и Александријску библиотеку. Сотерова владавина је била просперитетна, а наставио ју је његов син Птолемеј II Филаделф који је наставио очевим стопама и Александрију претворио у седиште хеленистичке културе, а од Египта направио велику војну силу источног Средоземља. Птолемеја II наслеђује његов син, Птолемеј III Еуергет који је након ратова са сиријским Селеукидима проширио границе од Либије до Мале Азије, Палестине и Црвеног мора, што је било и највеће територијално проширење.[2]

Слабљење птолемејске државе почело је за време владавине Птолемеја IV Филопатора и касније Птолемеја V Епифана против којих је владао отпор самих египћана, али и Рима који је почео да продире на исток.

Мушки чланови династије узимају име Птолемеј, а имена краљица су обично била Клеопатре, Арсиноја или Береника. Најпознатија је последња краљица Клеопатра VII, позната по својој улози у римским грађанским ратовима Јулија Цезара и Помпеја, а касније између Октавијана и Марка Антонија. Кад су Римљани окупирали Египат, Клеопатра је извршила самоубиство и тиме је завршена владавина Птолемеја али и доба хеленизма на пољу политичке историје.

Птолемејевићи: краљеви и краљице[уреди | уреди извор]

Датуми у заградама означавају време краљевске власти. Обично би владали заједно са својим супругама, које су им обично биле сестре. Неколико краљица је обављало краљевску дужност, а најпознатија је Клеопатра VII (51. п. н. е.—-30. п. н. е.).

Други чланови Птолемејске династије[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]