Ново краљевство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Ново краљевство је период египатске историје између 16. века п. н. е. и 11. века пне, који обухвата осаманаесту династију, деветнаесту династију и двадесету династију. Њему претходи Средње краљевство, а после њега следи Трећи прелазни период.

Овај чланак је део серије о историји Египта
Историја Египта
Flag-map of Egypt.svg

За време Новог краљевства Египат је извршио своје највеће територијално проширење. Он се проширио на југ до Нубије а задржао територије на Блиском истоку. Египатска војска се борила са Хетитима за територију данашње Сирије.

Гранитна скулптура фараона Тутмоса III која се налази у Музеју у Каиру.

Један од најпознатиојих фараона Новог краљевства је био Аменхотеп IV, који је променио своје име у Акхенатон, у част бога Атона. Његов атонизам неки сматрају првом монотеистичком религијом. Акхенатонова религијска револуција се често наводи као разлог због ког је он избрисан из египатске историје. За време његове владавине, у египатској уметности се појавио нови стил.

Територија Новог краљевства за време Тутмоса III

Још један познати фараон је Рамзес II („велики“), који је повратио територије данашњег Израела, Либана и Сирије, које је Египат контролисао за време осамнаесте династије. Рамзес II је био познат по великом броју деце. Гроб који је изградио за своје синове, у Долини краљева, је највећа је гробница у Египту.

Још два значајна фараона су били краљица Хатшепсут и Тутмос III. Краљица Хатшепсута се бавила развојем спољне трговине. Тутмос III („египатски Наполеон“) увећао је египатску војску, и управљао њом веома успешно.

Хронологија Новог краљевства[уреди]

Рамзес XIРамзес XРамзес IXРамзес VIIIРамзес VIIРамзес VIРамзес VРамзес IVРамзес IIIСетнакхтеТусретСиптахСети IIАменмесМернептахРамзес IIСети IРамзес IХоремхебАј (фараон)ТутанкамонСменкхареЕхнатонАменхотеп IIIТутмос IVАменхотеп IIХатшепсутТутмос IIIТутмос IIТутмос IАменхотеп IАхмос IДвадесета египатска династијаДеветнаеста египатска династијаОсамнаеста египатска династија

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]