Пешчане пирамиде у Миљевини

С Википедије, слободне енциклопедије
Поглед на Пешчане пирамиде

Пешчане пирамиде у Миљевини су јединствени природни феномен и специјални природни резерват у Републици Српској, село Миљевина код Фоче. Налазе се 9 километара од Фоче уз стари пут ка Сарајеву у месту Даничићи на локацији Шљивовице.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Пешчане пирамиде се први пут спомињу још у аустроугарском периоду, поготово зато што је тада требало да се прави пут према Калиновику. Аустроугари су, видевши пешчане пирамиде, помакли деоницу тог пута на друго место.[1]

Овај јединствени природни феномен настајао је ерозијом тла, дугим низом година као последица агресивне спреге мразева, летних врућина, кише и јаких ветрова. Иако имају пирамидалан облик, избраздани пешчани стубови уздижу се из својих широких темеља и сужавају према врху и на тај начин чине изванредну геоморфолошку реткост на овим просторима.[2] Извајане фигуре занимљивих облика сличне су онима у Башти богова у Колораду, Доломитима у Италији и Ђавољој вароши у Србији. Процес ерозије траје и данас, тако да оне не нестају, него напротив расту. Туристичка организација општине Фоча има у плану један пројекат уређења самог овог локалитета, у питању би могла бити нова ограда или видиковац, као и изградња нове бициклистичке стазе која ће пролазити поред пирамида.

По писању путописца и географа Драгутина Дерока, постоји теза да су ове пирамиде старе преко две стотине година.[3] Приликом своје прве посете пирамидама 1936. године, у разговору са мештанима дошао је до закључка да се пирамиде налазе ту „откако памте за себе“ и да су сазнања о њима добили од својих предака.

Шездесетих година 20. века на овом атрактивном локалитету снимљени су поједини кадрови филма Капетан Леши.[4]

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pješčane piramide zaboravljeni su prirodni fenomen”. Приступљено 19. 7. 2016. 
  2. ^ „Peščane piramide”. rafting-tarom.rs. Архивирано из оригинала 17. 08. 2016. г. Приступљено 19. 7. 2016. 
  3. ^ „Eksperti istražuju pješčane piramide u Foči”. Архивирано из оригинала 11. 10. 2016. г. Приступљено 18. 7. 2016. 
  4. ^ „Pješčane piramide u Foči rastu iz dana u dan”. Архивирано из оригинала 10. 11. 2014. г. Приступљено 18. 7. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]