Израелска лабуристичка партија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лабуристичка партија
העבודה
Ha`Ávoda
Вођа Исак Херцог
Оснивач Давид Бен-Гурион
Коалиција Ционистичка унија
Основана 1968.
Претходник Мапаи
Седиште Јерусалим
 Израел
Идеологија Социјалдемократија,
Ционизам,
Секуларизам.
Политичка позиција Леви центар
Међународно чланство Прогресистичка алијанса и Социјалистичка интернационала
Европска странка Партија европског социјализма
(посматрач)
Кнесет
19 / 120
Званични веб-сајт

Израелска лабуристичка партија (хебр. מפלגת העבודה הישראלית) (Радничка странка Израела, Лабуристичка партија), у Израелу позната под именом ХаАвода (хебр. עבודה) је политичка партија левог центра из Израела.[1][2] По својој политици је социјалдемократска и ционистичка партија, чланица Социјалистичке интернационале и посматрач у Партији европских социјалиста. Од 1999. до 2008, Израелска лабуристичка партија је била у савезу са малом левичарском религиозном ционистичком партијом Меимад, у изборном споразуму по коме Меимад добија десетину освојених места у парламенту.

Лидер странке је Исак Херцог.

Историја[уреди]

ХаАвода је основана 1968. као изборна алијанса окупљена око странке Мапаи (Странка радника Израела), која је била главна партија социјалистичког ционизма. Међу својим редовима Мапаи а потом ХаАвода су имале главне израелске политичаре и лидере: Давид Бен-Гурион, Моше Дајан, Голда Меир, Шимон Перес, Јицак Рабин и Ехуд Барак.

Странка се залаже за мировно решење јеврејско-палестинског питања и заједно са Кадимом чини политички блок који је умеренији и отворенији за дијалог. Странка је у опозицији и губила је бирачко тело од 1992.

Референце[уреди]

  1. Cook (2004). стр. 118.
  2. Docherty & Lamb (2006). стр. 179.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]