Ционистичка унија

С Википедије, слободне енциклопедије
Ционистичка унија
המחנה הציוני
HaMaḥane HaẒioni
ВођаАви Габај
Ципи Ливни
Основана11. децембар 2014.
СедиштеТел Авив
 Израел
Политичка позицијаЛеви центар
Бојеплава, бела и црвена
Кнесет
24 / 120
Веб-сајт
web.archive.org/web/20150301054934/hamahanehazioni.co.il/zionist/

Ционистичка унија (xеб.: המחנה הציוני, HaMaḥane HaẒioni) позната и као Ционистички камп је израелска политичка коалиција левог центра.

Историја[уреди | уреди извор]

Израелска лабуристичка партија и Хатнуа 10. децембра 2014. склопиле су коалицију формирајући заједничку листу за изборе у марту 2015. са надом да се смјени десничарски премијер Бенјамин Нетанјаху[1]. Листа је направљена с циљем да створи велику изборну листу левог центра да би се лакше саставила нова влада. Лидерка Хатнуа Ципи Ливни изјавила је да и ова алијанса отворена и за друге странке. Ливни и лидер лабуриста Исак Херцог у почетку су били договорили да уколико победе изборе изврше ротацију на позицији премијера (Херцог би служио прву половину половину четверогодишњег мандата, а Ливни остале две године)[2]. Међутим 16. марта 2015. Ливни је најавила да ће Херцог служити цели мандат[3]. Зелени покрет је такође пружио подршку овој листи[4].

Програм[уреди | уреди извор]

Програм коалиције се базира на три стуба: решавање економске кризе и смањење трошкова живота (социјални програм, државна интервенција у здравству и образовању)[5][6], отпочети нове преговоре са Палестинцима (блокирање нових јеврејских насељавања у Западној обали и диалог са Палестинском Самоуправом преко Арапске лиге) и поправити дипломатске односе са САД и Европском унијом. Коалиција се такође залаже за потенцирање "зелене економије", легализацију истополних бракова и марихуане у медицинским сврхама[7][8][9].

Избори 2015.[уреди | уреди извор]

Ционистичка унија је поражена али је освојила друго место на изборима са 24 мандата иза Нетанјахуовог Ликуда који је победио изборе и саставио нову владу.

Гласови % Мандати
Избори 2015. 786.313 18,67 24[10]

Референце[уреди | уреди извор]