Радомир Катић

С Википедије, слободне енциклопедије
Радомир Катић
Датум рођења(1926-01-29)29. јануар 1926.
Место рођењаКајмакчалан Краљевина СХС
Датум смрти9. фебруар 2012.(2012-02-09) (86 год.)
Место смртиВласотинце Србија

Радомир Катић (Кајмакчалан, 29. јануар 1926Власотинце, 9. фебруар 2012) био је оснивач и дугогодишњи професор Власотиначке гимназије. Провео је детињство у Лесковцу. Био је син Светозара Катића, официра краљевске војске, касније и начелника полиције у Лесковцу. Дипломирао је на Филозофском факултету одсек за историју и Вишој Педагошкој школи. Био је ожењен Вером Катић (рођ. Петровић) са којом је имао троје деце,сина Драгана и ћерке Даницу и Драгану. Преминуо је 2012. године у осамдесет седмој години живота.

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Један је од лауреата „Најдражи учитељ“ као и признања „Заслужни грађанин“ града Власотинца.

Такође, носилац је био више захвалница и повеља из области културе, образовања и спорта.

Педагошки рад[уреди | уреди извор]

1958. године са још пар својих колега оснива класичну гимназију у Власотинцу. Поменута гимназија је формирана као гиманазија садашњег типа. Професор историје Радомир Катић именован је за првог директор гимназије, такође је и најзаслужнији је што школа носи име писца српске трилогије везане за балканске ратове и Први светски рат, Стевана Јаковљевица, који је у периоду од 1945. до 1950 био и ректор Београдског универзитета, а касније и члан Српске академије наука и уметности. Поред изузетно интересантних предавања из историје, социологије, познат по томе што је на својим часовима а нарочито на часовима разредне наставе држао предавања и из лепог васпитања - тзв. „Бон-тона“.

Такође, сматра се једним од оснивача и ниже музичке школе у Власотинцу.

1986. године проглашен је за педагошког саветника.

Као пензионер (од 1990. године), често је виђан у Власотинцу, како са лептир-машном и увек уредном фризуром радо разговара са својим суграђанима. Многи га и данас пореде са легендарним професором Костом Вујићем. Извео је 40 генерација, међу којима и има познатих економиста, правника, научника, професора...

Позориште[уреди | уреди извор]

Глумио је у Власотиначком аматерском позоришту у више од 10 представа. Познат је по улогама Миткета у представи "Коштана" Боре Станковића, као и Стевана Драгића, познат као „Сеоска лола“ у истоименој представи.

Спортски живот[уреди | уреди извор]

У младости се бавио фудбалом. Наступао је за ФК "МОМЧИЛО" из Лесковца и ФК "ВЛАСИНА" из Власотинца. Играо је на позицији централног бека (центархалфа).

За време Другог светског рата извесно време тренирао је и бокс у Лесковцу.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]