Разговор са корисником:Nesvrstana Jovana

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Поздрав, Nesvrstana Jovana. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Nesvrstana Jovana. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Crystal Clear action info.svg Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Crystal Clear app kedit.svg Песак
За увежбавање рада на Википедији
Crystal Project Tutorials.png Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Nuvola apps kteatime.png Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад!

Добродшла[уреди]

Поздрав Јована и добродошла на Википедију,

ја сам овде већ випе од 10 година и уређујем чланке из области историје Југославије и историје Народноослободилачког рата, мада су ми ужа специјалност биографије личности из овог периода. На Википедији сам направио и неколико портала који се баве овим темама, као што су — Портал:НОБ и Портал:СФРЈ, а неки од мојих чланака су од стране Википедијине заједнице проглашени за изабране — Јелена Ћетковић, Младен Стојановић, Марко Орешковић, Бошко Палковљевић Пинки, Спасенија Бабовић Цана, Петар Лековић, Даворјанка Пауновић Зденка и др. Такође сам покренуо и рад на веома обимној Хронологији, која обухвата три периода:

  • историјат КПЈ и револуционарног радничког покрета од 1919. до 1941.
  • Народноослободилачки рат (подељен по месецима)
  • историја ФНРЈ и СФРЈ од 1945. до 1992.

Више о овим хронологијама можеш видети овде — Хронологија радничког покрета, СКЈ и СФРЈ и Хронологија НОБ. На Википедији постоји и Тим за уређивање чланака из НОБ, па те позивам да му се придружиш. Иза овог тима је рад на укупно 1.147 биографија народних хероја Југославије, тако да нам тренутно фали свега 176 да би употпунили комплет од 1.323 народна хероја. О мом раду и чланцима које сам написао можеш видети овде — Корисник:Pinki/Текстови које сам поставио.

Поздрав Pinki (разговор) 19:23, 28. новембар 2017. (CET)