Портал:СФРЈ

Из Википедије, слободне енциклопедије

Добродошли на Портал o Социјалистичкој

Федеративној Републици Југославији

О Порталу  ·

застава СФРЈ
GRB JUGOSLAVIJE.svg

Социјалистичка Федеративна Република Југославија је била држава која је постојала од 1945. до 1992. године. Настала је, као равноправна заједница јужнословенских народа, на Другом заседању АВНОЈ-а у Јајцу, 29. новембра 1943, а званично је проглашена 29. новембра 1945. године по називом Федеративна Народна Република Југославија.

Била је социјалистичка земља и чланица Покрета несврстаних. У њеном саставу било је шест република и две покрајине. На њеном челу се налазио Јосип Броз Тито, а после његове смрти, 1980. године, земљом је управљало деветочлано Председништво.

Распала се почетком деведесетих година у крвавом грађанском рату.

Овај портал настао је 1. децембра 2008. године поводом 90-огодишњице формирања прве заједничке државе југословенских народа Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Изабрани чланак  ·

Грб ЈНА

GRB JUGOSLAVIJE.svg Југословенска народна армија је представљала главну оружану снагу Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Постојала је од 22. децембар 1951. до 20. маја 1992. године.

Током Народноослободилачке борбе, 21. децембра 1941. године у месту Рудо, основана је Прва пролетерска бригада Народноослободилачке војске Југославије (НОВЈ), као део партизанских јединица. Са крајем Другог светског рата 1945. године НОВЈ је прерасла у Југословенску армију (ЈА). Коначни назив - Југословенска Народна Армија (ЈНА) - добила је десет година након оснивања, децембра 1951. године.

Врховни командант ЈНА био је марпал Јосип Броз Тито, председник СФРЈ. После његове смрти, 1980. године, ЈНА је имала колективног врховног команданта, Председништво СФРЈ. ЈНА се састојала од видова, родова и служби. Видови су били: копнена војска, ратно ваздухопловство, противваздушна одбрана и ратна морнарица. Родови су били: пешадија, артиљерија, артиљеријски-ракетне јединице противваздушне одбране (у сва три вида ЈНА), оклопне јединице, инжињерија, АБХ одбрана, веза и граничне јединице. Службе у ЈНА биле су: техничка служба, грађевинска служба, интедантска служба, саобраћајна служба, ваздухопловно-техничка служба, органи безбедности и војна полиција, санитетска служба, ветеринарска служба, финансијска служба, административна служба, правна служба, геодетска служба, музичка служба и информатика у ОС. Крајем осамдесетих година ВОЈИН (Ваздушно осматрање, јављање и навођење) постао је род војске.

Јесте ли знали...  ·

Vraagteken.svg

Изабрана биографија  ·

Иво Андрић

GRB JUGOSLAVIJE.svg Иво Андрић (1892-1976), књижевник, дипломата и добитник Нобелове нагреде за књижевност 1961. године.

Рођен је 9. октобра 1892. у околини Травника, а одрастао је у Вишеграду. Књижевност је студирао у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу. Докторирао је 1924. године. Од 1920. до 1941. налазио се у дипломатској служби Краљевине Југославије. Радио је у Ватикану, Букурешту, Трсту, Марсеју, Паризу, Мадриду и Берлину. Током Другог светског рата живео је повучено у окупираном Београду. Године 1954. постао је члан КПЈ и први председник Савеза књижевника Југославије. Умро је 13. марта 1975. у Београду.

Своју прву песму овбјавио је 1911, а прву књигу стихова у прози "Ex Ponto" 1918. године. Писао је углавно о XIX, али претходним вековима, као и о XX. веку. Његова најпознатија дела су: Мост на Жепи (1925), Аникина времена (1931), На Дрини ћуприја (1945), Госпођица (1945), Травничка хроника (1945), Проклета авлија (1954), Омер-паша Латас (1977) и др.

Празници у СФРЈ  ·

Уредници  ·

Препоручени чланци  ·

Остали портали на српској Википедији

Портал