Разговор с корисником:Davidgruhonjic

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Davidgruhonjic. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Davidgruhonjic. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --Милан Животић () 04:51, 3. септембар 2018. (CEST)[одговори]

Поздрав[уреди извор]

Умјесто да се разбацујете цитирањем закона и потенцијалних пријетњи (вјерујте да смо имали више ситуација овог типа) и форсирате своје виђење чланка, у којем су сви наводи дати на основу референци и изјава господина о коме је чланак, препоручујем да се упознате са правилима Википедије и радите са другим волонтерима како бисте досегли консензус, пошто је другачије контрапродуктивно. Лијеп поздрав. — Садкσ (ријечи су вјетар) 19:14, 3. август 2021. (CEST)[одговори]

Деблокирање[уреди извор]

Захтев блокираног корисника да буде деблокиран размотрио је један од администратора и захтев је одбијен. Остали администратори могу такође да преиспитају блок, али не би требало да га мењају осим ако за то не постоји добар разлог (видети правила блокирања). Ова одлука не треба да се брише док је блок на снази.

Davidgruhonjic (дневник блокирањаактивни блоковиглобални блоковидоприносиобрисани доприносидневник филтера злоупотребадневник нових корисникаизмена подешавања блокадеблокирањечекјузер (дневник))


Образложење захтева:

Овде образложите захтев за деблокирање. Davidgruhonjic (разговор) 19:26, 3. август 2021. (CEST)[одговори]


Молимо Вас да овде наведете разлоге прихватања или одбијања корисниковог захтева.


Поштовани, након више срамних покушаја и након што је страница о мом оцу унакажена гомилом перфидних изјава стављених ван контекста, као и након што су овиме и уређивањем странице прекршени закони Републике Србије, блокиран сам трајно и онемогућен ми је приступ чланку о рођеном оцу.

Овом приликом, пошто ми је налог суспентован на основу изношења наводних правних претњи, волео бих вама, који одлучујете о блокадама и деблокадама, да скренем пажњу на прекршене законе. Пре свега, Закон о јавном информисању и медијима, члан 79, јасно наводи да: "Објављивање информације којом се врши повреда части, угледа или пијетета, односно лице приказује у лажном светлу приписивањем особина или својстава које оно нема, односно одрицањем особина или својстава које има, није допуштено ако интерес за објављивање информације не претеже над интересом заштите достојанства и права на аутентичност, а нарочито ако се тиме не доприноси јавној расправи о појави, догађају или личности на коју се информација односи."

С обзиром на то да, осим објављивања лажних информација о наводној заради мога оца, изјаве које су наведене у чланку, и начин на који су наведене, доводе до погрешне слике о мом оцу и доводе њега и нас, као његову породицу, у опасност. Поред тога, корисник Садко је брисао и деградирао претње смрћу које су упућене мом оцу, тиме не поштујући институције Републике Србије. Уосталом, случајеви претње мом оцу заиста јесу предмет истраге Министарства унутрашњих послова.

Поред тога, Кривични законик Републике Србије наводи следеће: Kо спречава другог да изражава своју националну или етничку припадност или културу, казниће се новчаном казном или затвором до једне године. Корисник Садко је двапут брисао реч југословенски из описа у чланку. Као што је наведено изнад, није дозвољено спречавати некога да изражава своју националну припадност. Уосталом, отац је своју каријеру започео у СРЈ, која је, ако се не варам, у себи носила назив Југославија.

Свакако, и о овом новом развоју ситуације обавештен је сектор за вандализам Википедије, пријављен је, још једном, корисник Садко, као и корисник и администратор Аца, који је аутор трајне суспензије мог профила. Верујем да дух Википедије, као слободне енциклопедије, не би у себи требао да садржи садржај који на неки начин може изазвати насиље и који је нетачан, перфидан и опасан по људе.

Љубазно вас молим да ми деблокирате налог и да се овакве срамотне ствари прескоче. Такозвана правна претња није била никаква претња, већ навођење чињеница. Постоји изузетан правни основ за предузимање правних акција усмерених на ова два корисника, у најмању руку. Уколико буде дошло до компликација, врло радо ће се овај проблем приближити широј јавности.

Срдачан поздрав,

Давид Грухоњић

 Коментар: Правиш логичку грешку млади господине Грухоњићу - требао би да тужиш појединце/организације који су аутори односно извори употребљених чланака - НСПМ, др Слободан Антонић (више навода), Портал Аналитика и други. Све је надодато наспрам тих референци и формулисано неутрално. Нема никакве перфидности или задњих мотива. Чланак на Википедији никога не доводи у опасност, само јавна дјелатност и изјаве. Споменуте пријетње и напади су се десили прије проширење овог чланка. Није ли тако? Даље, на чланку стоји претње смрћу, само је навод склоњен из уводног пасуса. Твој начин комуникације до сада није био најсретнији, без поштовања за бројне волонтере на овом пројекту. Било је већ неколико случајева нападања највеће Слободне енциклопедије на Балкану у јавности, тужби и томе слично. Невјероватно је чиме се људи баве, умјесто да уређују као сви други уредници и упознају се са правилима пројекта. Генерално није препоручљиво да људи који су повезани са чланком уређују исти, због могуће субјективности и пристрасности. Експеримента и успостављања повјерења ради, предлажем ти да слободно пишеш другим уредницима који нијесу уређивали чланак, да видимо да ли и они мисле као нас 2-3. Још једном - колегијални савјет је да увјек пишеш на Страници за разговор, гдје можеш покренути дискусију. Када се крене на мишиће, углавном се не заврши како ваља. Лијеп поздрав, — Садкσ (ријечи су вјетар) 19:57, 3. август 2021. (CEST)[одговори]

Поштовани Садко,
Било би ми мило ословити Вас презименом, као што сте и ви мене, али га не знам, а Ви моје знате, јер дубоко верујем да своје ставове треба потписивати својим именом и презименом.
Једино око чега се можемо сложити, нажалост, је то да нисам довољно поткован и нисам довољно упућен у механизме Википедије. Баш то је велика штета, јер сам се у целу ову ситуацију уплео управо због природе чланка о мом оцу. Да будемо потпуно искрени, више је него јасна природа ових измена на страници. Наиме, о свакој јавној личности можете прочитати и лепе и ружне ствари. Ви, као и остали појединци који су учествовали у овоме, сте свесно одабрали да пренесете ружне ствари, јер се не слажете идеолошки са мојим оцем. Ја се, рецимо, засигурно, идеолошки не слажем са Вама, па немам никакве зле намере, нити желим да Вам наудим. Уосталом, на Ваш коментар о тужбама, неке тужбе су већ послате, а неке су у најави. У скорије време ћемо сазнати хоћу ли добити одговор од Википедије, гледе свега што сам изнео.
Не, претње нису настале након чланка, али су се те особе које су износиле претње, шарале графитима нашу зграду и означавале наш улаз као тоалет за инвалиде под називом Сабахудин морале негде информисати о мом оцу. То у том случају није била Википедија, али претпостављам да не можете да ми гарантујете да неће. Ако можете, онда задржите све како јесте. Ако не, отворено Вас позивам, као једног од аутора чланка о мом оцу, да на својој души носите све последице које можете изазвати.
За крај, као културан човек Вам желим све најбоље. Поред тога, не желим Вам да икада искусите чари полицијске пратње. Kажем Вам из личног искуства. Поред тога, желим Вам да једног дана будемо сведоци заиста слободне Википедије, ослобођене ревизионизма и лоших намера, као што је од недавно могуће у Хрватској.
Срдачан поздрав,
Давид Грухоњић Davidgruhonjic (разговор) 21:58, 3. август 2021. (CEST)[одговори]
1) Ово је волонтерски и отворен пројекат, практично сви смо на ти. На Википедији постоји нешто што се зове политика пријатељског простора и претпоставка добре намјере, савјетујем да се информишеш на ту тему.
2) Импликације и претпоставке су управо кршење цитиране политике. Наведени осврти и нагађања о туђој иделогији (којешта) нијесу ништа тачно. Примјера ради, ја сам уредник који је додао податке о његовој новинарској каријери и написаним књигама.
3) Када већ инсистираш, тражио сам респектабилне изворе и изјаве који говоре афирмативно о раду господина који је предмет чланка и прилично мало сам их налазио. Углавном су доминантне критике оштрих изјава које је давао регионалним медијима. То је била моја добра воља и жеља да потражим, за шта нити сам плаћен нити ми доноси нарочито сатисфакцију. Овдје нико није у обавези да се бави тиме. Да ли се разумијемо?
4) Умјесто што нам пишеш писма дуга, једноставније, здравије и продуктивније би било да допуњујеш чланак.
5) Недопустиво је, непристојно и дрско да се други људи прозивају јер нијесу потписани именом и презименом. У питању је лични избор и људско право, што не би требао да омаловажаваш или угрожаваш.
6) Није у реду да се разбацујеш опаскама о стању на пројектима у које се недовољно разумијеш (неосновано и крајње непристојно поређење са хр.вики) могао си покренути разговор/дебату и(ли) тражити помоћ од искуснијих уредника, који би ти је сигурно пружили.
6.1) Примјер само једног нонсенса који је увијен у обланду законске регулативе - Поред тога, Кривични законик Републике Србије наводи следеће: Kо спречава другог да изражава своју националну или етничку припадност или културу, казниће се новчаном казном или затвором до једне године. Корисник Садко је двапут брисао реч југословенски из описа у чланку. Као што је наведено изнад, није дозвољено спречавати некога да изражава своју националну припадност. Уосталом, отац је своју каријеру започео у СРЈ, која је, ако се не варам, у себи носила назив Југославија. У уводнику се углавном наводи земља у којој неко проведе каријеру и чији је држављанин. Има мањи проценат другачијих случајева, као што је рецимо Тесла, али то је посебна тема. Дакле - то што се се (примјера ради) господин Грухоњић осјећа или изјашњава као Југословен а не дио неке друге етничке групе није битно за уводни пасус. Он је грађанин Србије, ту ствара највећи дио своје каријере и станује. Могли бисмо да уврстимо југословенски да је то изразито значајно за његову биографију, за шта би нам требали поуздан извори. Надам се да је сада јасније.
7) Писање тиму за вандализам би лако могло имати бумеранг ефекат. У питању је инстанца којој се обраћаш када се исцрпио друге могућности.
8) Из писања до сада је било и више него јасно да су правне пријетње упућене уредницима. Сада си промјенио наратив наводећи да ће бити тужени сви који негативно или критички пишу о лику и делу господина Грухоњића. Што се тиче Вики заједнице, тај покушај застрашивања, што је наношење емотивне боли другим људима, млади господине Грухоњићу, не ради и неће радити.
8.1) Мислим да би низ медија једва дочекао такав потез а вјероватно бисмо као пројекат тиме привукли и нове уреднике, којих никада није доста.
9) Још једном, све критике су формулисане неутрално. Нико није поштеђен критика. Уколико одеш на Вики страницу председника државе и других чланова државног врха, пронаћи ћеш низ критика и критичких осврта. Нијесам примјетио да његов син и правни тим пријете тужбама. Свакодневно постоје спорења око садржаја и погледа на одређени дио чланка, што је све демократско и добродошло, али овакав приступ и понашање које се граничи са суптилно насилничким нијесмо још имали.
10) Коначно желим да кажем, заиста ми је жао због неизмјерно великог стреса и душевне боли коју сте доживјели због екстремних појединаца али ми нијесмо нити ћемо бити одговорни за било шта слично. Једноставно нијеси разумио овај пројекат, како функционише нити си приступио пријатељски, што је штета јер вјерујем да јеси културан човјек који ради оно што мисли да је у интересу њему драгих људи. Исто тако би у неком даљем периоду могао да будеш сталан уредник. :) Лијеп поздрав и свако добро у даљим подухватима. — Садкσ (ријечи су вјетар) 13:27, 4. август 2021. (CEST)[одговори]
Захтев блокираног корисника да буде деблокиран размотрио је један од администратора и захтев је одбијен. Остали администратори могу такође да преиспитају блок, али не би требало да га мењају осим ако за то не постоји добар разлог (видети правила блокирања). Ова одлука не треба да се брише док је блок на снази.

Davidgruhonjic (дневник блокирањаактивни блоковиглобални блоковидоприносиобрисани доприносидневник филтера злоупотребадневник нових корисникаизмена подешавања блокадеблокирањечекјузер (дневник))


Образложење захтева:

Aca

Захтев је одбијен:

Овде образложите захтев за деблокирање. Davidgruhonjic (разговор) 19:26, 3. август 2021. (CEST)[одговори]


 Коментар: Здраво! Ево подробнијег образложења блокаде на Зокијев захтев. Википедија на српском језику, као и друга језичка издања Википедије, имају јасно дефинисану смерницу „Википедија:Без правних претњи”. Према тој смерници свака претња судском тужбом или другим правним поступком важећи је разлог за блокаду. У овој измени блокирани корисник изјавио је да намерава „контактирати свој правни тим”. Осим тога, његов први коментар на овој страници нимало није учтив, а, видим, наставио је и с претњама, али овога пута онима усмереним према појединачним корисницима:

Постоји изузетан правни основ за предузимање правних акција усмерених на ова два корисника, у најмању руку. Уколико буде дошло до компликација, врло радо ће се овај проблем приближити широј јавности.

Уосталом, на Ваш коментар о тужбама, неке тужбе су већ послате, а неке су у најави.

Приметио сам да се корисник учестало позива на законе Србије. Желео бих нагласити да Википедија не подлеже законима ниједне државе. Нисмо Википедија Србије, већ Википедија на српском језику. Википедија има своја правила и начела и било би добро упознати се с њима пре упуштања у било каква COI уређивања.

Ако желиш заиста бити моментално деблокиран, нужно је:

  1. нагласити да не намераваш покретати судски поступак против Википедије или њених уредника;
  2. повући постојеће претње;
  3. престати да вршиш такве активности убудуће.

Ми, наравно, никога не спречавамо покретање правног поступка. Ако се определиш за то, налог ће у складу са смерницом морати да остане блокиран док год се правно питање не оконча.

Евентуална побољшања и сређивање чланка о томе оцу треба конструктивно предложити и расправити на страници за разговор.

Срдачан поздрав. – Aca (разговор) 01:12, 4. август 2021. (CEST)[одговори]

Поштовање, пре свега, бих желео да сазнам који то делови коментара нису учтиви. Ако ћемо говорити о учтивости, мислим да би било поштено истаћи то да сте и Ви и корисник Садко дали себи пуно право да ми не персирате. Љубазно Вас подсећам да се комуникација без персирања може одвијати само уз обострани пристанак, тако да бих молио да се тога придржавате, баш као што се придржавате Ваших смерница. Поред тога, учтивост би налагало и отворено представљање, с обзиром на то да се ја не представљам никаквим корисничким именом, нити било шта слично, већ јасно и потписано.

Поред тога, делови који сте издвојили о тужбама које су послате и које су у најави: то се није односило на Вас, већ управо на помињане ауторе који су наведени у чланку и референцама. Верујем да је сасвим логично позивати се на законе Србије, легитимно је позивати се на исте у случају да их неко крши. Такође, иако ово није Википедија Србије, моја породица и ја јесмо грађани Србије, а уколико неко дели садржај који угрожава нас, онда и то лице подлеже тим истим законима.

Што се тиче правила и начела Википедије, имао сам прилику да прочитам реченицу чија је поента приказивање личности у неутралном светлу. Опет бих приметио да, иако сте одлучили да издвајате сегменте мојих коментара, некако сте прескочили да издвојите кључну ствар: имали сте јасан избор приликом уређивања странице да цитирате садржаје који говоре и позитивно и негативно о моме оцу. Определили сте се само и искључиво за негативне садржаје. Поновио бих још једном нешто што, опет, нисте истакли: морамо разликовати расправу која је идеолошког типа, од расправе техничког типа. Овде се нимало не ради о расправама техничког типа, понављам – разлог оваквог приказивања садржаја темељи се искључиво на Вашим идеолошким неслагањима са предметом чланка.

С обзиром на то да се од мене захтева да се у потпуности повучем да бих био деблокиран, плашим се да таква могућност не постоји. Као што сам истакао више пута, и у овом коментару и у прошлом, Вашим одабиром само негативног контекста приликом приказивања лика и дела мог оца, угрожавате моју породицу и мене. Заиста хоћемо разговарати и размотрити да ли постоји правни основ за овакве ситуације. За сваку следећу претњу која буде усмерена на моју породицу, постоји једнака шанса да се аутор претњи информисао путем таблоида, или да је нашао наводе и цитате на Википедији. Тиме, скренућемо пажњу надлежним органима какве су измене доношене на Википедији, а поприлично сам сигуран да запослени у Министарству унутрашњих послова знају како да погледају историју измена на страници, као и ауторе тих измена. Поред тога, јасно ћу ставити до знања да сам покушао да спречим немилу ситуацију и да, ако ништа, бар преко Википедије, као највеће слободне енциклопедије, не може да се нађе материјал за претњу, али да сам у покушају тога био блокиран.

Још једном, истински Вам желим све најбоље, уживајте у Вашој безбедности, коју ја немам, и у Вашој анонимности, коју, за свој случај, свесно нисам одабрао.

Срдачан поздрав, именом и презименом, Давид Грухоњић Davidgruhonjic (разговор) 12:14, 4. август 2021. (CEST)[одговори]