Разговор с корисником:Iricigor/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
 User:Iricigor
почетна
 User_talk:Iricigor
разговор
 User:Iricigor//кутијице
кутијице
 User:Iricigor/прилози
прилози
 User:Iricigor/линкови
линкови
 User:Iricigor/остало
остало

Поздрав[уреди извор]

Поздрав, Iricigor/Архива 1. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Iricigor/Архива 1. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад!

--Милош Ранчић (разговор) 22:32, 23. јун 2006. (CEST)[одговори]

Поздрав и добродошао и од мене. Желим ти леп провод, много слободног времена :), и све најбоље. За почетак, како то обично бива овде, прва порука после добродошлице је неко упутство, упозорење, смерница, опаска, молба и сл. Дакле, и ја теби имам да упутим, овог пута, једну молбу. Ради се о чланку Еварист Галоа, видех да си га означио да је клица иако то баш и није. Клице су мали чланци, обично не завршени, са 2-3 или мало више реченица, а дотични чланак то није. И још нешто, увек клице стављај на дно чланка, тамо изнад категорије и интервики (међувики) веза. Ако имаш било каквих питања, молби, сугестија, замерки и др. слободно ми се обрати и биће ми драго да ти помогнем. --СашаСтефановић 20:08, 3. септембар 2006. (CEST)[одговори]

Уколико је чланак довољно велик да не буде клица, онда га немој никако обележавати него само оставиш поруку на страници за разговор тог чланака да чланак није комплетан и шта би требало унети. А уколико планираш да у наредна 3 дана сам унесеш то што недостаје онда на врх чланка ставиш {{радови у току}} и онда не би требало нико да прави измене у чланку док га ти не завришиш. Наравно кад завршиш чланак уклониш шаблон и то би било то. --СашаСтефановић 20:26, 3. септембар 2006. (CEST)[одговори]

Уколико мислиш на списак потребних чланак, једноставно као и сваки други чланак, одеш на уреди и уклониш то што је "поплављено" тј. оно што је направљено. А уколико мислиш на оне везе које су на скорашњим изменама, то на жалост не можеш ти него морају администратори. Ево то ћу одмах заменити са неким новим. А ти, наравно ако имаш нешто можеш и да додаш на списак потребних чланака, већином сви само уклањају. --СашаСтефановић 01:23, 4. септембар 2006. (CEST)[одговори]

Врапци[уреди извор]

Овај, не бих баш рекао да су ови врапци (Слика:VrabacBeograd.gif и Слика:VrabacBeograd.png) у поштеној употреби, нарочито пошто ниси навео одакле си их преузео тј, шта представљају. Тек кад се ти подаци наведу се може размишљати о поштеној употребу, дотле самопредстављају кршење ауторског права (copyvio). --Бране Јовановић <~> 20:00, 6. септембар 2006. (CEST)[одговори]

Опет о сликама[уреди извор]

Ево мене опет - дакле, оно претходно сам решио (нашао сам на нету ауторство и шат представља). Е сад, замолио бих да на свим сликама које шаљеш у опису слике наведеш шта се налази на слици, да би сви знали без да питају тебе - замисли да те једно 5-6 корисника пита шта је на слици, нарочито пар месеци након што је слика послата ;-). У принцупу, није обавезно, али не би било лоше. Само толико. Хвала. --Бране Јовановић <~> 20:34, 6. септембар 2006. (CEST)[одговори]

Карађорђевићи[уреди извор]

Супер је слика породичног стабла Карађорђевића. Постоји неколико добрих сајтова који нуде генеалошке информације, нпр. о њима можеш прочитати понешто овде: http://djordjes.blogspot.com/2006/08/blog-post.html Такође је добра идеја са назубљивањем. Ево и сад пар коментара: можда треба додати и децу принца Андреја као и остале бракове, затим Марија је била ћерка Фердинанда и Марије која је била унука кр. Викторије, па је наша Марија праунука. У сваком случају пуна подршка за рад на том пољу са моје стране. --Ђорђе Стакић (р) 09:37, 12. септембар 2006. (CEST)[одговори]

Zadužbina vs Fondacija[уреди извор]

Da si nastavio sa čitanjem na en:Foundation (charity)#Foundations_in_US_law, pročitao bi i sledeće:

There are several types of foundations, including family foundations, corporate foundations and community foundations. Community foundations are public charities established in communities throughout the world (there are about 700 in the U.S.) to support community efforts. Frequently, these community foundations have both funds to be used at the discretion of the board of directors and other, specialized funds established by individuals, families, businesses, and nonprofit groups at these foundations into which they contribute a variety of assets (cash and stock being among the most popular). These assets are invested and grow over time.

Koliko znam, "zadužbine" kod nas nisu samo građevine ostavljene na propadanje ni "jednom i nikad više" donacije - to su i dugotrajne investicije, zasnovane na daru u nekim dobrima, kojima treba da se upravlja u svrhu promovisanja/unapređenja/čega god (manastiri-zadužbine su osnivani sa pripadajućom obradivom zemljom, na primer), tako da su po definiciji ova dva pojma potpuno jednaka., Takođe, na Vikipediji na engleskom jeziku na početku članka stoji: The term "foundation" originates in civil law jurisdictions, where it is used to describe a distinct legal entity. - dakle, sledi pravna definicija. Ono što si citirao na srpskom su definicija jednog novinara i/ili istoričara i jezička definicija. Istorijski aspekt s jedne i pravni s druge teško da su uporedivi.

Isto tako, etimologija reči nema puno uticaja na to da se danas te reči koriste kao prevod jedna druge - po definiciji, kada se prevodi, prevodi se na ono što je poznato. To nije ni novo, ni neobično, i ni po čemu izuzetno.

Za kraj, zamolio bih te da se potpisuješ na stranama za razgovor. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 08:22, 3. април 2007. (CEST)[одговори]

Задужбина[уреди извор]

Ако могу мало да помогнем око задужбина:

Задужбина је посебна установа приватног права коју оснива физичко лице (дакле, Пера, Лаза, Мика, Жика,...) једностраном и формалном изјавом воље којом извесну своју имовину трајно намењује за одређену сврху. За настанак задужбине морају бити испуњена 2 услова: воља оснивача и одобрење државе.

Право Србије, поред задужбина, уређује и фондације и фондове. Сврха ове три установе је иста и настају на потпуно исти начин, једино се разликују у личности оснивача и својинском облику.

Фондацију оснивају правна лица у друштвеној својини (дакле, различита друштвена предузећа), с тим да може постати и својински мешовита ако јој, по оснивању, приступе физичка или правна лица са приватном својином.

Фонд могу да оснују и правна и физичка лица самостално или истовремено.

Therefore, ако смо потпуни језички чистунци: Задужбина Викимедија, Задужбина К. Аденауер, Фонд Вук Караџић (ма како то глупо звучало, јер га није основао он сам, већ држава), Фонд Браћа Карић (основало га је правно лице у приватном власништву), Фондација Петница, Фондација за стипендирање студената пиротског Тигра, Републички фонд за развој научног и уметничког подмлатка, итд. А што се тиче превођења енглеских назива, сви би морали да се преведу само као задужбина, или као фонд (јер код њих нема друштвене својине, па онда нема ни фодација).

Али, чињеница је да ретко ко води бригу о тим називима (јер греше и сами државни органи, нпр. Републичка фондација за развој научног и уметничког подмлатка), па је апсолутно у духу језика да се користи термин који, у датом тренутку, изгледа као најприкладнији. А свака расправа о томе шта треба употребити је беспредметна, обзиром на то да потпуно шравилно решење, у већини случајева, "пара уши".

Извор Закон о задужбинама, фондацијама и фондовима Србије.

Додао сам и ознаку {{grb}}, пошто је потребна (говори о природи лиценцирања). Е сад, грбове и сличне ствари треба правити у SVG (векторском) формату, а такође, на који начин си направио тај грб - цртањем из почетка или чишћењем слике? Ако је овај други начин, онда се ти не квалификујеш као аутор слике. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 13:20, 16. април 2007. (CEST)[одговори]

Wikipedia
Ово је Википедија корисничка страна

Ово није чланак из енциклопедије. Ако сте нашли ову страну на било ком другом месту осим Википедије, гледате копију стране.
Страна може бити застарела и корисник можда нема никаквих обавеза према сајту који гледате.
Оригинална страна се налази на следећем линку на сајту http://sr.wikipedia.org

Ова страна много, много боље изгледа ако је гледате помоћу Мозила Фајерфокса са минималном резолуцијом 1024x768px
Само мали наговештај. Ако користите Фајерфокс 3, сличица са леве стране ће бити сјајнија!