Рибница (притока Колубаре)

С Википедије, слободне енциклопедије
Рибница
Мост преко реке код манастира Рибница (црква Св. Петра и Павла)
Опште информације
Дужинаоко 22 km
Басен115 km2
Водоток
УшћеКолубара
Географске карактеристике
Држава/е Србија
НасељаМионица

Рибница се налази на простору ваљевског краса и припада сливу реке Колубаре у коју се улива код Диваца у близини Мионице. Река целим током тече кроз општину Мионица са површином слива од 115km² и дужином тока од 22km.[1]

Настаје код Козомора у селу Брежђе од Манастирице и Паклешнице на 300 метара надморске висине. Тече правцем југ-север и нема значајних притока, што је последица сужења њеног слива између Лепенице на западу и Топлице на истоку. Међутим, узводно од Козомора њен слив се нагло шири преко саставница Манастирице и Паклешнице. Продужена преко Манастирице, дужина тока Рибнице износи 36 km. Њен просечан пад је од настанка до ушћа 0,75%. Цео слив чини прелаз из брдско-планинског ка планинском рељефу. Велики део тока Рибнице је планински, изузев краћег дела од села Паштрић, где излази из клисуре, до ушћа. Река је ушла у историју током Колубарске битке, када је у механи код моста на Рибници на улазу у село Мионицу, Живојин Мишић преузео команду од рањеног Петра Бојовића.

Рибница као алогени ток Ваљевског краса нема изразито кањонску долину, већ се састоји од кањонских и клисурастих потеза, а местимично и ерозивних проширења. Дужина њене клисуре – кањона је 10.250 метара од саставница Манастирице и Паклешнице до села Паштрић. Река је исекла преко 200 метара дубоку клисурасту долину меандерског карактера.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Река Рибница”. ТО Мионица. Архивирано из оригинала 9. 2. 2016. г. Приступљено 7. 2. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]