Пређи на садржај

Робна кућа намештаја „Бенце и син”

С Википедије, слободне енциклопедије
Робна кућа намештаја „Бенце и син”
Робна кућа намештаја „Бенце и син”
Опште информације
МестоЗрењанин
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1909.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Зрењанин
www.zrenjaninheritage.com

Робна кућа намештаја „Бенце и син” подигнута је 1909. године у главној улици Зрењанина, улици краља Александра I Карађорђевића, у оквиру Старог градског језгра, као Просторно културно-историјске целине од великог значаја.

Бенцеова робна кућа, инвеститора Бенце Антала и Микше, власника фабрике намештаја, прва је модерна зграда левог фронта улице и представља сведочанство тенденције претварања центра Зрењанина од стамбеног и стамбено-пословног у изразито трговачко-пословни центар. Ово је прва зграда јединственог трговачког садржаја, прва савремена робна кућа. Примењено стилско решење фасаде резултат је нескривеног угледања на зграду робне куће Варенхаус „Wertheim Kaufhaus” у Берлину, архитекте Алфреда Месела.

Приликом рестаураторских радова нису враћени оригинални дрвени оквири излога и портала приземља већ су ископирани спратини оквири, као и шиљци (обелиски) на кровној зони од којих су остали само постаменти.

Архитекта је био Детки Иштван. Палата је изграђена у стилу бечке сецесије. [1]

Данас се у истом објекту у улици Краља Александра Првог Карађорђевића 21 налази продавница намештаја „СимпоВрање. [2]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Robna kuća nameštaja ,,Bence i sin” (danas ,,Simpo”)”. Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin (на језику: енглески). Приступљено 2022-08-22. 
  2. ^ „SEĆANJE NA FABRIKU NAMEŠTAJA „ANTON BENCE I SIN” I DALJE POSTOJI U LOKALNOJ ISTORIOGRAFIJI – Zrenjanin”. listzrenjanin.com. Приступљено 2022-08-22. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]