Руј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Руј
Cotinus coggygria5.jpg
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Племе:
Род:
Cotinus

Adans.
Врсте

Cotinus coggygria
Cotinus obovatus
? Cotinus nana
Cotinus carranzae †
Cotinus chiangii †
Cotinus cretacica †
Cotinus elliptica †
Cotinus fraterna †
Cotinus lavrovii †
Cotinus orbiculatus †
Cotinus szechuanensis †

Руј (лат. Cotinus) је род листопадних дрвенастих биљака из породице Anacardiaceae. Обухвата 2 савремене врсте, једну евроазијску (Cotinus coggygria) и једну северноамеричку (Cotinus obovatus). Назив рода потиче од грчке речи kotinos, што је код Теофраста назив за дивљу маслину[1].

Раније се овај род биљака класификовао унутар сродног рода Rhus.

Опис[уреди]

Биљке овог рода су животне форме дрвета или жбуна, висине до 7 m (евроазијски руј), односно 12 m (амерички руј). Листови су цели, округлог облика, са равним ободом, дужине 3—13 cm. Цветови су ситни, величине до 3 mm, петочлани, жућкасте боје, сакупљени у вршне метличасте цвасти величине до 30 cm. У цвасти постоје и стерилни цветови, са длачицама на својим цветним дршкама (отуда магловит изглед цвасти). Биљке су једнодоме, понекад дводоме[1]. Плод је сува, ситна коштуница која садржи једно семе, а на којој се задржавају чашични листићи.

Узгој[уреди]

Врсте овог рода, а нарочито евроазијски руј, су често коришћене као украсни жбунови. Узгојен је велики број култивара, од којих су неки хибридног порекла (настали укрштањем две врсте руја).

Употреба[уреди]

Листови евроазијског руја садрже око 30 % танина, те су се користили као антисептик и астрингент[2]. Из дрвета и лишћа добијају се боје за кожу, вуну и свилу[1]. Дрво се користи у столарству.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Јовановић Б. 1973. Род Cotinus Adans.. У: Јосифовић М (ed.) Флора СР Србије V. САНУ: Београд.
  2. ^ Johnson T. 1999. CRC Ethnobotany Desk Reference. CRC Press. ISBN 0-8493-1187-X (str. 708)

Спољашње везе[уреди]