Пређи на садржај

Саге о Исланђанима

С Википедије, слободне енциклопедије

Саге о Исланђанима
Детаљи једне од сага (текст из XIV века)
Настанак
Ориг. насловÍslendingasögur
Ауторнепознат
Земљаисланд
Језикстаронордијски, исландски
Садржај
Жанр / врста деласага
Темаисторија и породични односи
Издавање
ИздавањеÍslenzk fornrit (1933)

Саге о Исланђанима (исл. Íslendingasögur), од којих су многе познате и као Породичне саге, представљају историјска прозна дела у форми сага у којима су описани људи и догађаји на Исланду током средњег века, односно период од IX до XI века. Представљају једну од најтипичнијих и најпознатијих књижевних форми у исландској књижевности.

Тематика Сага о Исланђанима превасходно је усмерена на историјске прилике на средњовековном Исланду, а посебно на породичне везе, генеалогију и породичну историју исландског друштва. Обрађују сукобе у исландском друштву настале између друге и треће генерације исландских досељеника.

Већина тих сага је своје писане форме добила током XIII и XIV века, а првобитни аутори и усмених и писмении форми су углавном непознати. Међутим неки историчари књижевности сматрају да је једну од најпознатијих сага у збирци, Егилову сагу, написао Снори Стуртлусон, директни потомак главног протагонисте саге.

Савремену едицију сага издало је 1933. Друштво за неговање и промоцију древне исландске литературе (исл. Hið íslenzka fornritafélag) под насловом Íslenzk fornrit.

Списак Сага о Исланђанима[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]