Санферминес

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Енсијеро од 7. јула 2005.

Санферминес (шпански: Sanfermines) је празник који се прославља сваке године у част св. Фермина из Амјена у Памплони, главном граду шпанске аутономне заједнице Наваре.

Прослава почиње лансирањем ракете која се зове чупиназо (шпански: Chupinazo), са балкона зграде општине у Памплони, 6. јула у подне, а завршава се у поноћ 14. јула.

Једна од најпознатијих активности које се одвијају за Санферминесе је тзв. енсијеро (шпански: Encierro) што би на српском значило „затварање“. Енсијеро се састоји од трчања неких 800 метара пред биковима. Трка се завршава у арени за борбе са биковима. Енсијероси се одржавају сваког дана између 7. и 14. с почетком у осам сати ујутро, и трају отприлике између два и три минута.

Санферминес има веома стару традицију чији се корени налазе још у средњем веку, иако је светску славу стекао скоро, поставши специфичан догађај у којем учествују многи странци, и који је учинио Памплону славном у свету.

Амерички писац, Ернест Хемингвеј, прославио је овај празник широм света учинивши га централним окружењем у свом роману „Сунце се поново рађа“. Становништво Памплоне се у тим данима попне са 190.000 на више од 1.500.000.

Спољашње везе[уреди]