Сапуница

С Википедије, слободне енциклопедије

Сапуница или сапунска опера је назив за радио или телевизијску серију, коју углавном карактеришу велики број епизода, емитовање сваког радног дана, мелодрама, ансамблска подела улога и сентименталност.[1] Назив сапуница се односи на почетке емитовања ових серија, када су произвођачи сапуна били њихови спонзори.[2] Оно што разликује сапуницу од осталих драма је то што сапуница има огроман број ликова и више истовремених радњи. Дакле, више радњи тече истовремено, с тим што оне могу да буду независне, или касније, временом, да се преплићу. Сапунице прате више нити радње који се истовремено одвијају. Због овакве концепције, оне могу да се настављају унедоглед. Праве се и емитују све док имају задовољавајућу гледаност. Прва српска сапуница је била РТС-ова Цео живот за годину дана која се емитовала једном недељно 1971. године. Прва дневна српска сапуница је Игра судбине, која се приказује на телевизији Прва од 2020. године.[3] Теленовеле наглашавају ефекте мелодраме и, за разлику од сапуница, имају јасно одређен почетак и дефинитиван крај.

Емисија The Archers BBC радија, први пут је емитована 1950. године и то је најдуговечнија је радио-сапуница на свету.[4] Најдуговечнија телевизијска сапуница је Coronation Street, која је први пут емитован на ITV-у 1960. године,[5] а рекорд за најдуговечнију сапуницу у историји држала је Усмеравајуће светло, која је започела на радију 1937. године, премештена на телевизију 1952. године и окончана 2009. године.

Кључни елемент који дефинише сапуницу је неограничена серијска природа нарације, са причама које се протежу у неколико епизода. Према Алберту Морану, једна од главних карактеристика која телевизијски програм чини сапуницом је да „тај облик телевизије делује са континуираним отвореним наративом. Свака епизода се завршава обећањем да ће се прича наставити у следећој епизоди”.[6] Године 2012, колумниста Los Angeles Times-а, Роберт Лојд, писао је о дневним драмама:

Иако са мелодраматичним садржајем, сапунице имају и луксуз простора због којег делују природније; заиста, економија форме захтева дугачке сцене, а разговори које би недељна серија од 22 епизоде по сезони могла изоставити у пола туцета редова дијалога могу се растегнути, као овде, на више страница. Проводи се више времена чак и са споредним ликовима; привидни негативци постају мање очигледно зликовци.[7]

Радње сапуница теку истовремено, укрштају се и воде у даљи развој. Појединачна епизода сапунице ће се генерално пребацивати између неколико истовремених наративних нити које се понекад могу међусобно повезати и утицати једна на другу или могу бити потпуно независне једна од друге. Епизоде могу да садрже неке од тренутних прича серије, али не увек све. Нарочито у дневним серијама и онима које се емитују сваког радног дана, постоји одређена ротација и приче и глумаца, тако да ће се свака дата прича или глумац појавити у неким, али обично не у свим епизодама које се приказују током недељу дана. Сапунице ретко закључују све тренутне приче у исто време. Када се једна прича заврши, постоји неколико других прича у различитим фазама развоја. Епизоде сапунице се обично завршавају неизвесно, а финале сезоне (ако сапуница има паузу између сезона) завршава се на исти начин, а до разрешења долази када се серија врати за почетак новог годишњег емитовања.

Вечерње сапунице и оне које се емитују једном недељно имају већу вероватноћу да ће у свакој епизоди представити целу глумачку екипу и представити све актуелне приче. Вечерње сапунице и серије које се приказују само део године имају тенденцију да доведу ствари до драматичног и неизвесног краја сезоне.

Часопис Time је 1976. године америчку дневну телевизију описао као „најбогатије тржиште телевизије”, напомињући лојалност базе обожавалаца сапуница и ширење неколико полусатних серија у једносатна емитовања како би се максимизовали приходи од огласа.[8] У чланку се објашњава да су у исто време многе серије у ударном термину емитоване са финансијским губицима, док су дневни серијали зарађивали профите неколико пута веће од њихових трошкова производње.[8] На насловници издања посебно су се нашле прве звезде дневних сапуница, Бил Хајес и Сузан Сифорт Хајес из Дана наших живота,[9][10] брачни пар чији су екрански прикази и романсе из стварног живота били широко покривени како у часописима о сапуницама, тако и у осталој штампи.[11]

Порекло и историја жанра[уреди | уреди извор]

Први програм који се обично сматра да је „сапуница” или дневну серија са гледишта стручњака овог жанра је Painted Dreams,[12][13] која је премијерно емитована на WGN радију у Чикагу, 20. октобра 1930.[13] Редовно је емитован у дневном термину, при чему су слушаоци већином биле домаћице; тако су емисије биле намењене претежно женској публици.[2] Clara, Lu, 'n Em је постала прва мрежна радио серија тог типа, која је емитована на NBC Blue Network у 22.30 по источном времену почев од 27. јануара 1931.[14] Након што је редовно емитовање отпочело 15. фебруара 1932. године, Clara, Lu 'n Em је постала прва мрежна серија тог типа која је прешла на дневни интервал радним данима, и тако је постала и прва мрежна дневна серија.[14]

Заплети и приче[уреди | уреди извор]

Главне карактеристике које дефинишу сапунице су „нагласак на породичном животу, личним односима, сексуалним драмама, емоционалним и моралним конфликтима; извесно покривање актуелних тема; смештеност у познатим домаћим ентеријерима са само повременим излетима на нове локације”.[15] У складу са овим карактеристикама, већина сапуница прати животе групе ликова који живе или раде на одређеном месту или се фокусирају на велику проширену породицу. Приче прате свакодневне активности и личне односе ових ликова. „Наративи сапуница, попут оних у филмским мелодрамама, обележени су оним што је Стив Нил описао као "мало вероватни догађаји, случајности, пропуштени састанци, изненадне конверзије, спасавања и открића у последњем тренутку, deus ex machina завршеци"”.[16][17] Ови елементи се могу наћи у низу сапуница, од Прича из предграђа до Даласа.[16]

У многим сапуницама, посебно дневним серијалима у САД, ликови су често привлачни, заводљиви, гламурозни и богати. Сапунице из Уједињеног Краљевства и Аустралије имају тенденцију да се фокусирају на више свакодневне ликове и ситуације и често се дешавају у радничком окружењу.[18] Многе сапунице произведене у те две земље истражују соцреалистичке приче као што су породичне несугласице, распад брака или финансијски проблеми. И британске и аустралијске сапунице садрже комичне елементе, често афективне комичне стереотипе као што су трачара или мрзовољни старац, представљени као комични контраст за емоционална превирања која их окружују. Ово се разликује од америчких сапуница у којима је таква комедија ретка.[6] Британске сапунице често тврде да представљају „стварност” или тврде да имају „реалистичан” стил.[19] Британске сапунице такође често стављају у први план своју географску локацију као кључну карактеристику серије, док приказују и користе егзотичну привлачност стереотипа повезаних са локацијом. На пример, Приче из предграђа се фокусирају на тежак и тмуран живот у источном делу Лондона; Улица крунисања и њени ликови испољавају стереотипне карактеристике „северног стрејт говора”.[20]

Ако желимо да вратимо глумца у серију, увек постоји начин. Генерално можете пронаћи начин да изврнете и манипулишете нечим. Ретко видите мртво тело, али чак и ако га видите, он или она се увек може вратити да игра злог идентичног близанца.

Марлена Лерд 1992. године, током свог времена као продуцент и редитељ Опште болнице.[21]

Романса, тајне везе, ванбрачне везе и искрена мржња били су основа за многе приче из сапуница. У америчким дневним сапуницама, најпопуларнији ликови и најпопуларније приче често су укључивали романсу каква је представљена у лаким љубавним романима. Сапунице ткају замршене, компликоване и понекад збуњујуће приче о ликовима који имају афере, упознају мистериозне странце и заљубљују се и који чине прељубу, а све то држи публику навученом на причу која се одвија. Злочини као што су отмица, силовање, па чак и убиство могу остати некажњени ако се починилац жели задржати у причи која је у току. Аустралијске и британске сапунице такође садрже значајан део љубавних прича.

У причама из сапуница, деца, браћа и сестре и близанци (углавном зли) устаљених ликова, за које се претходно није знало да постоје, често се појављују како би узнемирили и освежили скуп односа које серија испитује. Неочекиване несреће неуобичајено често ометају венчања, порођаје и друге велике животне догађаје.

Као и у стриповима (још једном популарном облику линеарног приповедања који је био пионир у САД током 20. века), није гарантовано да ће смрт лика бити вечна.[21] У серији Одважни и лепи, Тејлор Хајес (коју је тумачила Хантер Тајло) је приказана како умире у болници и како је потом сахрањена. Када је Тајло поновила улогу 2005. године, ретроактивни континуитет је објаснио да је Тејлор заправо пала у кому.

Каскадери и сложене физичке акције углавном изостају, посебно у дневним серијалима. Такви догађаји се често дешавају ван екрана и помињу се у дијалогу уместо да се приказују. То је зато што је вратоломије или акционе сцене тешко адекватно приказати без сложених покрета, вишеструких понављања и постпродукцијских монтажа. Када су епизоде емитоване уживо, постпродукција је била немогућа. Иако су све серије одавно прешле на снимање, опсежан рад у постпродукцији и више понављања, иако су могући, нису изводљиви због скученог распореда снимања и ниских буџета.

Америчке сапунице[уреди | уреди извор]

Дневне серије[уреди | уреди извор]

Садашње[уреди | уреди извор]

Сапуница Мрежа Премијерно емитовање Прелаз на боју Продужено на цео сат Прво HDTV емитовање
Одважни и лепи CBS 23. март 1987. Од почетка N/A 7. септембар 2011.
Дани наших живота Peacock (раније NBC) 8. новембар 1965. Од почетка 21. април 1975. 8. новембар 2010.
Општа болница ABC 1. април 1963. 30. октобар 1967. 16. јануар 1978. 23. април 2009.
Млади и немирни CBS 26. март 1973. Од почетка 4. фебруар 1980. 27. јун 2001.

Бивше[уреди | уреди извор]

Сапуница Мрежа Премијера Финале Прелаз на боју Продужено на цео сат Прво HDTV емитовање
All My Children ABC 5. јануар 1970 23. септембар 2011 Од почетка 25. април 1977 3. фебруар 2010
Another World NBC 4. мај 1964 25. јун 1999 1. јун 1966 6. јануар 1975 N/A
As the World Turns CBS 2. април 1956 17. септембар 2010 21. август 1967 1. децембар 1975 31. март 2008
The Best of Everything ABC 30. март 1970 25. септембар 1970 Од почетка N/A N/A
The Brighter Day CBS 4. јануар 1954 28. септембар 1962 N/A N/A N/A
Capitol CBS 29. март 1982 20. март 1987 Од почетка N/A N/A
The City ABC 3. новембар 1995 28. март 1997 Од почетка N/A N/A
The Clear Horizon CBS 11. јул 1960 15. јун 1962 N/A N/A N/A
Dark Shadows ABC 27. јун 1966 2. април 1971 11. август 1967 N/A N/A
The Doctors NBC 1. април 1963 31. децембар 1982 17. октобар 1966 N/A N/A
The Edge of Night CBS/ABC 2. април 1956 28. децембар 1984 11. септембар 1967 N/A N/A
The First Hundred Years CBS 4. децембар 1950 27. јун 1952 N/A N/A N/A
First Love NBC 5. јул 1954 30. децембар 1955 N/A N/A N/A
From These Roots NBC 30. јун 1958 29. децембар 1961 N/A N/A N/A
Full Circle CBS 27. јун 1960 10. март 1961 N/A N/A N/A
Generations NBC 27. март 1989 25. јануар 1991 Од почетка N/A N/A
Golden Windows NBC 5. јул 1954 1. април 1955 N/A N/A N/A
Guiding Light CBS 30. јун 1952 18. септембар 2009 13. март 1967 7. новембар 1977 29. фебруар 2008
Hawkins Falls NBC 7. јун 1950 1. јул 1955 N/A N/A N/A
Hidden Faces NBC 30. децембар 1968 27. јун 1969 Од почетка N/A N/A
How to Survive a Marriage NBC 7. јануар 1974 17. април 1975 Од почетка N/A N/A
Love Is a Many Splendored Thing CBS 18. септембар 1967 23. март 1973 Од почетка N/A N/A
Love of Life CBS 24. септембар 1951 1. фебруар 1980 13. март 1967 N/A N/A
Lovers and Friends/For Richer, For Poorer NBC 3. јануар 1977 29. септембар 1978 Од почетка N/A N/A
Loving ABC 26. јун 1983 10. новембар 1995 Од почетка N/A N/A
Miss Susan NBC 12. март 1951 28. децембар 1951 N/A N/A N/A
Never Too Young ABC 27. септембар 1965 24. јун 1966 N/A N/A N/A
The Nurses ABC 27. септембар 1965 31. март 1967 N/A N/A N/A
One Life to Live ABC 15. јул 1968 13. јануар 2012 Од почетка 16. јануар 1978 6. децембар 2010 (EDTV)
Our Five Daughters NBC 2. јануар 1962 28. септембар 1962 N/A N/A N/A
Passions NBC 5. јул 1999 7. септембар 2007 Од почетка Од почетка N/A
Port Charles ABC 1. јун 1997 3. октобар 2003 Од почетка N/A N/A
Portia Faces Life CBS 5. јул 1954 18. март 1955 N/A N/A N/A
Return to Peyton Place NBC 3. април 1972 4. јануар 1974 Од почетка N/A N/A
Ryan's Hope ABC 7. јул 1975 13. јануар 1989 Од почетка N/A N/A
Santa Barbara NBC 30. јул 1984 15. јануар 1993 Од почетка Од почетка N/A
Search for Tomorrow CBS/NBC 3. септембар 1951 26. децембар 1986 11. септембар 1967 N/A N/A
The Secret Storm CBS 1. фебруар 1954 8. фебруар 1974 11. септембар 1967 N/A N/A
Somerset NBC 30. март 1970 31. децембар 1976 Од почетка N/A N/A
Sunset Beach NBC 5. јануар 1997 31. децембар 1999 Од почетка Од почетка N/A
Texas NBC 4. август 1980 31. децембар 1982 Од почетка Од почетка N/A
These Are My Children NBC 31. јануар 1949 25. фебруар 1949 N/A N/A N/A
Three Steps to Heaven NBC 27. јун 1960 10. март 1961 N/A N/A N/A
Tribes Fox 5. март 1990 13. јул 1990 Од почетка N/A N/A
Where the Heart Is CBS 8. септембар 1969 23. март 1973 Од почетка N/A N/A
A World Apart ABC 30. март 1970 25. јун 1971 Од почетка N/A N/A
The Young Marrieds ABC 5. октобар 1964 25. март 1966 N/A N/A N/A

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „soap opera”. Oxford English Dictionary (online изд.). Oxford University Press. 
  2. ^ а б Bowles, стр. 118
  3. ^ Igra sudbine“: Otkrivamo kada počinje snimanje i emitovanje četvrte sezone”. Kinopolis. 21. 8. 2022. Приступљено 19. 9. 2023. 
  4. ^ „May 1950 - The Archers - the world's longest running soap opera”. BBC. 24. 3. 2018. 
  5. ^ „Coronation Street recognised as longest running soap”. BBC. 24. 3. 2018. 
  6. ^ а б Bowles, стр. 121
  7. ^ Lloyd, Robert (18. 6. 2012). „Television review: Stars in their eyes in Hollywood Heights. Los Angeles Times. Приступљено 11. 12. 2013. 
  8. ^ а б „Sex and Suffering in the Afternoon”. Time. 12. 1. 1976. Архивирано из оригинала 13. 1. 2005. г. Приступљено 20. 5. 2009. 
  9. ^ „Soap star stats: Susan Seaforth Hayes (Julie, DAYS)”. SoapOperaDigest.com. Архивирано из оригинала 23. 1. 2010. г. Приступљено 20. 5. 2009. 
  10. ^ Schemering, Christopher (септембар 1985). The Soap Opera Encyclopedia. стр. 66–73. ISBN 0-345-32459-5. 
  11. ^ Waggett, Gerard J. (новембар 1997). „One Life to Live”. The Soap Opera Encyclopedia. Harper Paperbacks. стр. 91. ISBN 0-06-101157-6. 
  12. ^ Cox, Jim (2005-11-15). Historical Dictionary of American Radio Soap Operas (на језику: енглески). Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-6523-5. 
  13. ^ а б Cox, Jim (2003). Frank and Anne Hummert's radio factory: the programs and personalities of broadcasting's most prolific producers. McFarland. ISBN 978-0786416318. 
  14. ^ а б Cox, Jim (2005-11-15). Historical Dictionary of American Radio Soap Operas (на језику: енглески). Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-6523-5. 
  15. ^ Bowles, p. 119.
  16. ^ а б Geraghty, p. 30.
  17. ^ Neale, Steve (1986-11-01). „Melodrama and Tears”. Screen. 27 (6): 6—23. ISSN 0036-9543. doi:10.1093/screen/27.6.6. 
  18. ^ Bowles, pp. 119–120.
  19. ^ Geraghty, p. 34.
  20. ^ Geraghty, p. 35.
  21. ^ а б Richmond, Ray (20. 2. 1992). „Soaps and fans suspend disbelief so their favorite stars can return”. Herald-Journal. Приступљено 19. 12. 2012. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ang, Ien. Watching Dallas: Soap Opera and the Melodramatic Imagination, Methuen, (1985) ISBN 978-0-416-41630-5
  • Bowles, Kate. Soap opera: 'No end of story, ever' in The Australian TV Book, (Eds. Graeme Turner and Stuart Cunningham), Allen & Unwin, St Leonards, NSW, (2000) ISBN 1-86508-014-4, Google Books link
  • Geraghty, Christine (1991). The Aesthetic Experience in Women and Soap Opera. Cambridge: A Study of Prime Time Soaps, Polity Press. ISBN 0-7456-0489-7. 
  • Mercado, Andrew. Super Aussie Soaps, Pluto Press Australia, (2004) ISBN 1-86403-191-3
  • Timeline of daytime soaps
  • Castellot de Ballin, Laura (1993). Historia de la televisión en México. Narrada por sus protagonistas. México: Alpe.
  • Covarrubias, Karla; Angélica, Bautista y Ana B. Uribe (1994). Cuéntame en qué se quedó. La telenovela como fenómeno social. México: Trillas.
  • de Lizaur Guerra, María Blanca (2002). La telenovela en México 1958–2002: Forma y contenido de un formato narrativo de ficción de alcance mayoritario. Master's degree dissertation in Mexican Literature. Univ. Nal. Autónoma de México.»
  • Roura, Assumpta (1993). Telenovelas, pasiones de mujer. El sexo en el culebrón. España: Gedisa.
  • Trejo Silva, Marcia (2011). La telenovela mexicana. Orígenes, características, análisis y perspectivas. México: Trillas. ISBN 978-6071709141
  • Uribe, Ana B. (2009). Mi México Imaginado: telenovelas, televisión y migrantes. México: Porrúa
  • Varios autores (2007). El gran libro de las telenovelas. 50 años de historia. México: Editorial Televisa.
  • Verón, Eliseo y Lucrecia Escudero Chauvel (comp.) (1997). Telenovela, ficción popular y mutaciones culturales. España: Gedisa.
  • Villanueva Solorio, Mario (1997). Para una tipología de villanos telenoveleros en México. Tesis profesional. México: ENEP (FES) Acatlán. Mención Honorífica.
  • Tim Crook, Radio Drama: Theory and Practice. London; New York: Routledge, 1999.
  • Armin Paul Frank, Das englische und amerikanische Hörspiel. München: Fink, 1981.
  • Walter K. Kingson and Rome Cowgill, Radio Drama Acting and Production: A Handbook. New York: Rinehart, 1950.
  • Karl Ladle,: Hörspielforschung. Schnittpunkt zwischen Literatur, Medien und Ästhetik. Wiesbaden: Deutscher Universitäts-Verlag, 2001.
  • Sherman Paxton Lawton, Radio Drama. Boston: Expression Company, 1938.
  • Peter Lewis (ed.), Radio Drama. London; New York: Longman, 1981.
  • Dermot Rattigan, Theatre of Sound: Radio and the Dramatic Imagination. 2nd edition. Carysfort Press, 2003.
  • Neil Verma, Theater of the Mind: Imagination, Aesthetics, and American Radio Drama. Chicago: University of Chicago Press, 2012.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]