Пређи на садржај

Сарафан

С Википедије, слободне енциклопедије
Сељанка у сарафану (1909), Сергеј Прокудин-Горски

Сарафан (рус. сарафан од перс. سراپا сарапа, буквално „[од] главе до стопала“)[1] је дуга, трапезоидна руска хаљина коју носе девојке и жене. Део је руске традиционалне народне ношње.

Традиционална руска ношња се састоји од равних, течних линија. Почетком 18. века, сарафан је постао најпопуларнији предмет женске одеће сељанки у северним и централним регионима Русије.[2] Сарафани су се редовно носили све до дубоко у 20. век, а први пут се помињу у хроникама које датирају из 1376. године. Порекло израза Сарафан лежи у Персији. Стара Русија је посебно гајила у доба Велике московске кнежевине јаке везе са западном Азијом и југозападном Азијом и служила је и као посредник у трговини између европских земаља попут Шведске и азијских земаља попут Персије и данашње Турске. Сарафан је највероватније настао из ношње налик кафтану коју су у Русији носиле жене и мушкарци.[3] Сарафани су постали најпопуларнији у централним и северним руским регионима. Кроз трговину са средњом Европом расли су квалитет и боја одеће.

Сарафани су првобитно имали ужи крој, али је одевни предмет постао шири и мање оцртавао тело под утицајем Руске православне цркве.

Након реформи Петра Великог, које су такође увеле разне западњачке или модернизоване културне стандарде у Русију (уз противљење), само су сељаци носили сарафане за свакодневну употребу, док су виши слојеви прешли на средњоевропску моду.

У многим областима некадашње Велике Московске кнежевине и данашње Јужне Русије поневску ношњу су носиле и жене.[4][5] Данас се одећа најчешће виђа на руским фолклорним наступима и носи се на руске народне и верске празнике. Дизајнери из Русије, Белорусије и Украјине ребрендирају савремену варијанту сарафана са својим старим националним наслеђем за 21. век као летњу лагану хаљину са модерним дизајном која може бити део гардеробе данашње жене.[6][7]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Russian Fashion Blog : A Brief History of the Sarafan”. www.russianfashionblog.com (на језику: енглески). Приступљено 2018-08-31. 
  2. ^ „Ensemble | Russian | The Met”. The Metropolitan Museum of Art. 
  3. ^ Richard., Hellie (1999). The economy and material culture of Russia, 1600-1725. Chicago: University of Chicago Press. стр. 567. ISBN 0226326497. OCLC 39655294. 
  4. ^ „Traditional Dress”. The Museum of Russian Art (на језику: енглески). 2015-10-28. Приступљено 2019-03-03. 
  5. ^ Kirsanova, Raisa. „Russia: History of Dress”. LoveToKnow (на језику: енглески). Приступљено 2019-03-03. 
  6. ^ What Is a Traditional Russian Sarafan? Архивирано на сајту Wayback Machine (15. фебруар 2017) at aerotranslate.com
  7. ^ „Russian Clothing Tradition. Traditional Russian dress.”. russianwomen.club. Архивирано из оригинала 11. 06. 2022. г. Приступљено 2019-07-24.