Сатир (лист 1903)

С Википедије, слободне енциклопедије

Сатир (лист 1903)
Типхумористичко-сатирични лист
Оснивање1903.
Језиксрпски
Укидање1903.
ГрадПожаревац (1903)

Сатир (лист 1903) - хумористичко-сатирични лист, покренут је у пожаревачком затвору 1903. године.

О часопису[уреди | уреди извор]

Хумористичко-сатирични лист Сатир, покренут је у пожаревачком затвору 1903. године. Заглавље Сатира, илустровано је тројицом сарадника у обличју веселих пајаца, међу којима су вероватно чувени српски хумористи Брана Ђ. Цветковић и Милорад Павловић Крпа. Сатир је садржавао шаљиве песме и приче, дневне и књижевне новости, практичне савете, мудре изреке, дописе, огласе и разна обавештења. Први и једини број листа откупљен је 1952. године и налази се у Народној библиотеци Србије.

Изглед листа[уреди | уреди извор]

Лист је у рукопису, на папиру на линије, текст је писан и илустрован црним тушем, писаним и штампаним словима ћирилице и латинице; папир је са воденим жигом; наслов графички истакнут подебљавањем; непарни листови накнадно нумерисани графитном оловком; са процепом по средини и траговима цензуре на стр. 6. Димензије 22 x 14 cm[1]

Изашао је један број, без датума и места излажења, 2 двол. 23 x 15 цм.[2]

Теме[уреди | уреди извор]

Лист Сатир је у свом садржају имао шаљиве песме и приче, дневне и књижевне новости, практичне савете, мудре изреке, огласе и разна обавештења Поједини прилози су потписивани надимцима и псеудонимима, ређе именом: Ritas Милорад Павловић Крпа, Дописник, Кикирики, Аз., Бранко Секулић, Гаша и др.

Сарадници[уреди | уреди извор]

Претпоставља се на основу цртежа да су сарадници били и хумористи Брана Ђ. Цветковић и Милорад Павловић Крпа, као и Бранко Секулић и др. који су се потписивали псеудонимима.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Сатир (Пожаревац, 1903)”. digitalna.nb.rs. Приступљено 16. 9. 2020. 
  2. ^ Рошуљ, Жарко (2017). Час описа часописа VII. Нови Сад: Матица Српска. стр. 124.