Сењера

Из Википедије, слободне енциклопедије
Каталонска сењера
Валенсијанска сењера
Арагонска сењера
Балеарска сењера

Сењера (кат. senyera) је застава која је историјски везана за титулу грофа од Барселоне а касније и за владара Круне Арагона. Са различитим варијантама, застава са четири црвене пруге на жутој или златној подлози користи се као званична застава аутономних покрајина Арагона, Каталоније, Валенсијанске покрајине и Балеарских острва.

Порекло[уреди]

Порекло сењере је дискутабилно. Неки извори тврде да вуче каталонске корене из грба барселонских грофова, док други тврде да је њено порекло везано за грб краљева Арагона, и да је у средњем веку био познат као краљевски знак Арагона (лат. signum nostri). Од појаве Католичких краљева, почиње да се користи као територијални симбол.

Према легенди, настанак сењере се дугује првом грофу од Барселоне, Вилфреду Длакавом. Једном приликом, он и његови људи допринели су убедљивој победи Франака над Норманима. Награда коју им је припремио краљ Карло Ћелави био је златни штит. Легенда каже да је сам краљ крвљу рањеног Вилфреда нацртао својим прстима четири црвене пруге на златном штиту, међутим, модерна истраживања су побила ову теорију.

Сењера је једна од најстаријих застава на свету. Прва документована референца употребе сењере датира из доба Рамона Беренгера IV (1150.) где се четири црвене пруге на златној подлози појављују на његовом грбу, то јест, грбу грофова од Барселоне. Постоје претпоставке да су се четири пруге на златној подлози користиле још у IX веку као застава грофова од Каркасона.


У почетку, положај и број пруга је био различит - могле су бити хоризонтално или вертикално положене, али на крају је преовладао распред и број који и данас чини званичну заставу Каталоније:четири црвене и пет златних (жутих) пруги једнаке дебљине у хоризонталном положају. Истовремено ова застава представља базу за заставе других аутономних покрајина - Валенсијанске покрајине, Арагона, и Балеарских острва.

Спољашње везе[уреди]