Грофови Барселоне

С Википедије, слободне енциклопедије

Гроф од Барселоне је титула која је кроз велики део историје била везана за титулу краља Арагона, али пре него што је дошло до тог спајања, титула се односила на грофа града и његове околине. Грофовију Барселону су створили Франци. Након што је Карло Велики део Иберијског полуострва северно од Ебра, та линија је била подељена на више грофовија којима је владао један гроф који је добијао и титулу маркгрофа Хиспанске марке (или ређе, Каталоније). Маркгрофови су обично били и грофови Барселоне, који су онда фактички имали примат над осталим грофовијама с обзиром да су поседовали највише грофовија у региону. Грофови, као и сви други вазали у Франачкој краљевини, тежили су да зспоставе сопствене владајуће династије које би поседовале наследну власт над провинцијама и з томе су грофови Барселоне били веома успешни: већ крајем деветог века Вилфред Длакави је био последњи гроф којег су именовали Франци - од њега па на даље, место грофа Барселоне је постало наследно.

Грофови именовани од стране Франака[уреди | уреди извор]

Први грофови Барселоне су номиновали франачки краљеви из Каролиншке династије који се од 843. године постају краљеви Француске, а грофови од Барселоне постају њихови вазали.

Наследни грофови[уреди | уреди извор]

Од краја 9. века, француски краљеви више нису имали моћ да именују грофове, већ се титула преносила наследним путем, с оца на сина. Међутим, грофови Барселоне и даље су вазали Француске.

Династија Барселоне[уреди | уреди извор]

947-966 : са Мироом I, братом Бореља II

Године 988, Борељ II одбија да обнови вазалски однос са новим краљем Француске, Игоом Капетом, и проглашава независност грофовије Барселоне од краља Француске.

992-1057 : саЕрмесенда од Каркасона, жена Рамона Бореља, регентовала је у име свог сина Беренгера Рамона I и свог унука, Рамона Беренгера I
1052-1071 : са Алмодис де ла Марка жена Рамона Беренгера Старца

Године 1150. Рамон Беренгер IV се венчава са Петронилом од Арагона, кћерком Рамира II од Арагона, чиме долази до уједињења са арагонском краљевском династијом и стварања Круне Арагона. Од овог момента па на даље, грофови Барселоне су уједно и краљеви Арагона.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Списак владара хришћанских краљевина на Пиринејском полуострву од Реконкисте до данас
Владари Португала Владари Шпаније
Круна Кастиље Владари Наваре Круна Арагона
Владари Галиције Владари Астурије Владари Леона Владари Кастиље Владари Арагона Грофови Барселоне Владари Валенсије Владари Мајорке
Списак хришћанских краљевина на Пиринејском полуострву од Реконкисте до данас
Португалија Шпанија
Круна Кастиље Краљевина Навара Круна Арагона
Краљевина Галиција Краљевина Астурија Краљевина Леон Краљевина Кастиља Краљевина Арагон Грофовија Барселона Краљевина Валенсија Краљевина Мајорка