Скулптура Партизански курир

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Партизански курир (детаљ).

Партизански курир или само Курир је скулптура вајара Стевана Боднарова која је 1954. године постављена у Столицама код Крупња, одмах поред куће, односно бивше управне зграде рудника „Зајаче”, у којој је 26. септембра 1941. године одржано саветовање Врховног штаба Народноослободилачких партизанских одреда Југославије.[1] Током 1990-их година спомен-музеј у Столицама је девастиран, а скулптура „Партизански курир” је заједно са скулптуром „Маршал Тито”, вајара Антуна Аугустинчића, више пута била бацана у оближњу провалију.

Скулптура представља партизанског борца-курира, с качкетом на глави, који стоји у раскораку. На леђима курира је обешена пушка. Десна рука курира је наслоњена на врх пушке, а шаком десне руке додирује кундак пушке.[2]

Након постављања скулптуре у Столицама, Стеван Боданорв је један одливак ове скулптуре поклонио председнику ФНРЈ Јосипу Брозу Титу, који је био постављен у кругу Резиденције у Ужичкој 15 у Београду. Ова скулптура се у кругу резиденције налазила све до 1999. године, када је након НАТО бомбародвања, у којем је уништена тадашња резиденција председника СРЈ, премештена у круг Музеја историје Југославије испред Куће цвећа.

Одливци скулптуре „Партизански курир” постављени су касније на још неколико локација, а неке од њих су:

Фото-галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Поповић 1981, стр. 164.
  2. ^ Поповић 1981, стр. 1641.

Литература[уреди]

  • Поповић, Разуменка Зума (1981). Споменици Народноослободилачке борбе и револуције СР Србије 1941—1945. Београд: Народна армија. ISBN. 

Спољашње везе[уреди]