Сол (германска митологија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Приказ Манија и Сола (1895) Лоренца Фрелиха

Сол (старонордијски : [ˈсоːл], „Сунце“)[1] или Суна (старовисоконемачки, а постоји као старонордијски и исландски синоним : види Викиречник суна, „Сунце“) је Сунце персонификовано у германској митологији.

Једна од две старовисоконемачке инканације Мерсебург, написана у 9. или 10. веку нове ере, сведочи да је Сунна сестра Синтхгунта. У нордијској митологији, Сол је посведочен у Поетској Едди, састављеној у 13. веку из ранијих традиционалних извора, и Прозној Еди, коју је у 13. веку написао Снори Стурлусон.

И у поетској Еди и у прозној Еди она је описана као сестра персонификованог месеца, Мани, ћерка је Мундилфари, понекад се помиње као Алфроðулл, и проречено је да ће је убити монструозни вук током догађаја из Рагнарок, иако ће пре тога родити ћерку која наставља пут своје мајке кроз небеса. У Прозној Еди је додатно описана као Гленрова жена . Као властита именица, Сол се појављује у целој староскандинавској књижевности. Научници су произвели теорије о развоју богиње из потенцијалног нордијског бронзаног доба и прото-индоевропских корена.

Једна од две Мерсебуршке инкантације („лечење коњем“), забележена на старовисоконемачком, помиње Суну, за коју се описује да има сестру Синтгунт. Загонетка описује како су Фол и Водан јахали до шуме, а тамо је Балдерово ждребе угануло ногу. Синтхгунт је певала чари, њена сестра Сун је певала чари, Фрија је певала чари, њена сестра Вола је певала чари, а на крају је Водан певала чари, након чега је уследио стих који описује зарастање кости ждребета.[2]

Научници су предложили да Сол, као богиња, може представљати продужетак ранијег протоиндоевропског божанства због индоевропских језичких веза између нордијског Сол, санскритског Суриа, заједничког бритонског Сулиса, литванског Сауле, латинског Сола и словенског цара Дажбога.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

  • Недеља, дан у недељи назван по Сунцу у германским друштвима

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Orchard (1997:152).
  2. ^ Lindow (2001:227).
  3. ^ Mallory (1989:129).

Литература[уреди | уреди извор]

Додатна литература[уреди | уреди извор]

  • Huld, Martin E. (1986). „Proto- and Post-Indo-European Designations for 'sun'”. Zeitschrift für Vergleichende Sprachforschung. 99 (2): 194—202. JSTOR 40848835. 
  • Wachter, Rudolf (1997). „Das Indogermanische Wort Für 'Sonne' Und Die Angebliche Gruppe Der 1/n-Heteroklitika”. Historische Sprachforschung / Historical Linguistics. 110 (1): 4—20. JSTOR 41288919.