Сос од брусница

С Википедије, слободне енциклопедије

Сос од брусница или џем од бруснице[1] је сос или посластица направљена од брусница, која се обично служи као зачин или прилог уз вечеру за Дан захвалности у Северној Америци и Божићну вечеру у Уједињеном Краљевству и Канади. Постоје разлике у укусу у зависности од простора где се сос прави: у Европи је углавном благо киселкастог укуса, док је у Северној Америци типично јаче заслађен.

Историја[уреди | уреди извор]

Рецепт за сос од бруснице појављује се у издању American Cookery Амелије Сajмонс из 1796. године, првој познатој куварици чији је аутор Американац.

Иако су ходочасници можда знали за дивље бруснице које расту у области Масачусетског залива, мало је вероватно да би сос од бруснице био међу јелима која се сервирају на првом оброку за Дан захвалности. Бруснице се не помињу ни у једном примарном извору о првом оброку за Дан захвалности. Једине намирнице које се помињу су индијски кукуруз, дивља ћуретина, птице и дивљач. Остало остаје питање спекулација међу историчарима хране. Иако се надеви не помињу у примарним изворима, то је био уобичајен начин припреме птица за трпезу у 17. веку.[2] Бруснице су можда коришћене у рецептима за пуњење, али је мало вероватно да би од њих направљен џем јер је шећера било веома мало.[3]

Сос од бруснице је први пут понуђен потрошачима у Северној Америци 1912. године у Хансону, Масачусетс.[4] Конзервирани сос од бруснице појавио се на тржишту 1941. године, што је омогућило продају производа током целе године.[5] Сос од бруснице се може користити са разним врстама меса, укључујући ћуретину, свињетину, пилетину и шунку.

Сос од бруснице се често једе заједно са ћурком за Божић у Уједињеном Краљевству и Канади или за Дан захвалности у Сједињеним Државама и Канади, а тамо се само ретко једе или сервира у другим контекстима.[6]

Припрема[уреди | уреди извор]

Најосновнији сос од бруснице се састоји од брусница куваних у шећерној води док бобице не пукну и смеса се згусне. Неки рецепти укључују и друге састојке као што су исецкани бадеми, сок од поморанџе, кора од поморанџе, ђумбир, јаворов сируп, порто или цимет.

Комерцијална продаја[уреди | уреди извор]

Комерцијални сос од бруснице може бити лабав и незгуснут, или кондензован или желе и заслађен различитим састојцима. Желати облик се може извући из конзерве на јело и послужити нарезан или нетакнут за резање за столом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Pyenson, Andrea (2010-11-24). „A tale of two side dishes”. The Boston Globe. Приступљено 2010-11-25. 
  2. ^ „Smithsonian Magazine - Smithsonian”. Smithsonianmag.com. Архивирано из оригинала 23. 7. 2015. г. Приступљено 14. 10. 2017. 
  3. ^ „Beyond Cranberry Sauce”. The Washington Post. 
  4. ^ „History of Cranberries”. Cape Cod Cranberry Growers' Association. Приступљено 28. 11. 2015. 
  5. ^ Smith, K. Annabelle (27. 11. 2013). „This Man Made the First Canned Cranberry Sauce”. Smithsonian magazine. Приступљено 28. 11. 2015. 
  6. ^ Wallendorf, Melanie; Arnould, Eric (1991). „"We Gather Together": Consumption Rituals of Thanksgiving Day”. Journal of Consumer Research. University of Chicago Press. 18 (1): 13—31. JSTOR 2489481. doi:10.1086/209237.