Социјалистичка партија Албаније

Из Википедије, слободне енциклопедије
Социјалистичка партија Албаније
Partia Socialiste e Shqipërisë
Лидер Еди Рама
Основана 5. јун 1991.
Претходне странке Комунистичка партија Албаније
Седиште Тирана
Држава Застава Албаније Албанија
Идеологија Европеизам,[1]
социјалдемократија,
социјални либерализам
Политичка позиција Леви центар[1]
Парламент Албаније
66 / 140
Области Албаније
35 / 65
Комуне Албаније
103 / 309
Међународно чланство Социјалистичка Интернационала
Европска странка Партија европских социјалиста
интернет страница

Социјалистичка партија Албаније (алб. Partia Socialiste e Shqipërisë) је социјалдемократска[2] политичка партија левог центра у Албанији и тренутно најјача опозициона странка у тој земљи. Тренутно има 66 од 140 места у албанском парламенту.

На власт је дошла 1997. године након политичке кризе. На изборима 2001. године је добила 73 посланичка места и тако формирала владу. На изборима 3. јула 2005, Социјалистичка партија је изгубила изборе те је морала да препусти власт Демократској странци Албаније и њеним коалиционим партнерима.

Социјалистичка партија Албаније је правни наследник Партије рада Албаније, некадашње владајуће комунистичке партије у Народној Републици Албанији. Основана је након распуштања Партије рада Албаније на Десетом конгресу у јуну 1991. године. За првог председника био је изабран реформисани комуниста Фатос Нано који је на челу био све до 1. септембра 2005, када је дао оставку због губитка избора. Наследио га је Еди Рама.

Социјалистичка партија Албаније је чланица Социјалистичке Интернационале. Њено званично гласило је Зери и Популит (Глас народа).

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]