Социјалистичка партија Албаније

С Википедије, слободне енциклопедије
Социјалистичка партија Албаније
Partia Socialiste e Shqipërisë
Partia Socialiste.svg
ВођаЕди Рама
Генерални
секретар
Таулант Бала
Основана5. јун 1991.
ПретходникКомунистичка партија Албаније
СедиштеТирана
 Албанија
Идеологијапроевропеизам,[1]
социјалдемократија,
социјални либерализам
Политичка позицијаЛеви центар[1]
Међународно чланствоСоцијалистичка Интернационала
Европска странкаПартија европских социјалиста
Боје  пурпурна
Парламент Албаније
74 / 140
Области Албаније
34 / 61
Комуне Албаније
103 / 309
Веб-сајт
www.ps.al

Социјалистичка партија Албаније (алб. Partia Socialiste e Shqipërisë) је социјалдемократска[2] политичка партија левог центра у Албанији, тренутно странка са већином у парламенту. Социјалистичка партија Албаније има 74 од 140 места у албанском парламенту.

На власт је дошла 1997. године након политичке кризе. На изборима 2001. године је добила 73 посланичка места и тако формирала владу. На изборима 3. јула 2005, Социјалистичка партија је изгубила изборе те је морала да препусти власт Демократској странци Албаније и њеним коалиционим партнерима.

Социјалистичка партија Албаније је правни наследник Партије рада Албаније, некадашње владајуће комунистичке партије у Народној Републици Албанији. Основана је након распуштања Партије рада Албаније на Десетом конгресу у јуну 1991. године. За првог председника био је изабран реформисани комуниста Фатос Нано који је на челу био све до 1. септембра 2005, када је дао оставку због губитка избора. Наследио га је Еди Рама.

Социјалистичка партија Албаније је чланица Социјалистичке Интернационале. Њено званично гласило је Зери и Популит (Глас народа).

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]