Социјалистичка партија Албаније

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Социјалистичка партија Албаније
Partia Socialiste e Shqipërisë
Partia Socialiste.svg
Вођа Еди Рама
Основана 5. јун 1991.
Претходник Комунистичка партија Албаније
Седиште Тирана
 Албанија
Идеологија Европеизам,[1]
социјалдемократија,
социјални либерализам
Политичка позиција Леви центар[1]
Међународно чланство Социјалистичка Интернационала
Европска странка Партија европских социјалиста
Боје      пурпурна
Парламент Албаније
74 / 140
Области Албаније
34 / 61
Комуне Албаније
103 / 309
Веб-сајт
http://www.ps.al

Социјалистичка партија Албаније (алб. Partia Socialiste e Shqipërisë) је социјалдемократска[2] политичка партија левог центра у Албанији, тренутно странка са већином у парламенту. Социјалистичка партија Албаније има 74 од 140 места у албанском парламенту.

На власт је дошла 1997. године након политичке кризе. На изборима 2001. године је добила 73 посланичка места и тако формирала владу. На изборима 3. јула 2005, Социјалистичка партија је изгубила изборе те је морала да препусти власт Демократској странци Албаније и њеним коалиционим партнерима.

Социјалистичка партија Албаније је правни наследник Партије рада Албаније, некадашње владајуће комунистичке партије у Народној Републици Албанији. Основана је након распуштања Партије рада Албаније на Десетом конгресу у јуну 1991. године. За првог председника био је изабран реформисани комуниста Фатос Нано који је на челу био све до 1. септембра 2005, када је дао оставку због губитка избора. Наследио га је Еди Рама.

Социјалистичка партија Албаније је чланица Социјалистичке Интернационале. Њено званично гласило је Зери и Популит (Глас народа).

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]