Тирана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тирана
Tiranë
Tirana
Tirana by Night.jpg
Тирана
Грб Застава
Основни подаци
Држава  Албанија
Округ Регион Тирана
Област Област Тирана
Основан 1614.
Становништво
Становништво 421.286[1]
Густина становништва 14 746 ст./km2
Географске карактеристике
Координате 41°19′32″ СГШ; 19°49′11″ ИГД / 41.325556° СГШ; 19.819722° ИГД / 41.325556; 19.819722 Координате: 41°19′32″ СГШ; 19°49′11″ ИГД / 41.325556° СГШ; 19.819722° ИГД / 41.325556; 19.819722
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Надморска висина 110 m
Површина 42 km2
Тирана на мапи Албаније
Тирана
Тирана
Тирана на мапи Албаније
Остали подаци
Градоначелник Луљзим Баша
(од 2011)
Поштански код 1001–1028
Позивни број 4
Веб-сајт tirana.gov.al

Тирана (алб. Tiranë, Tirana) је главни и највећи град Албаније. По званичним проценама има 421.286 становника (2011). Тирана је основана 1614, а постала је главни град 1920. године.

Тирана се налази на координатама 41°48” север, 19°49” исток, у истоименој области и региону. Кроз град протиче река Ишем (Ishëm) и речица Тирана. Просечна надморска висина износи 110 метара.

Тирана је главни албански индустријски и културни центар. Најзначајније индустријске гране су: пољопривредна, текстилна, фармацеутска и металска. Тирана је доживела велики раст и успоставила много нових индустријских грана од 1920-их.

Тирана тренутно покушава да развије туристичку индустрију, мада су ови напори отежани због политичке нестабилности.

Географија[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.
Скендербегов трг
просечна температура и падавине у Тирани

Просечна дневна температура варира између 6,7 °C степени у јанурау и 31 °C у јулу. Просечно годишње падне око 1.200 милилитара кише. Најсувљи месеци су јули и август.

Културни елементи[уреди]

Етхембегова џамија (Xhamia e Et'hem Beut), чију градњу је 1789. започео бег Мола, а завршио 1821. године његов син Хаџи Етхем бег, праунук Сулејмана-паше је значајан објекат. Још једна интересантна грађевина у близини џамије, на Скендербеговом тргу је кула са сатом (Kulla e Sahatit), изграђена 1830. 2001. године је завршена изградња највеће цркве у Тирани, католичке цркве Светог Павла. Светско седиште исламског религиозног реда Бекташи Суфи се налази у Тирани.

Град је такође седиште Универзитета у Тирани, основаног 1957, и многих државних и друштвених здања, као што је Албански институт наука, Академија уметности, Пољопривредни универзитет, Војна академија, Институт министарства спољних послова, Народна скупштина, и Високи суд.

Историја[уреди]

Тирану је 1614. године основао османски генерал Сулејман-паша, који је изградио џамију, пекару и турско купатило, и, по популарном мишљењу, назвао град именом Техран, у част својој војној победи код Техерана у Персији (данас Иран). Међутим, ово задње је контроверзно, јер постоје ранији помени о дворцу у планини Дајти, по имену Тиркан, у шестом веку, у списима једног византијског историчара. Каже се да је Тиркан постојао од првог века п. н. е. Још један помен овог региона, у венецијанским списима, назива овај регион његовим данашњим именом. Ови списи датирају око 1412. Мали град је изабран за привремену престоницу Албаније (као компромис између Јужне и Северне Албаније) од стране привремене владе, јануара 1920. Новембра 1944, комунистичка влада Енвера Хоџе је успостављена у овом граду након што је 17. новембра 1944. ослобођен од немачке окупације.

Градско становништво, које је процењено на само 12.000 1910. године је порасло на 30.000 на попису 1930. и 60.000 1945. упркос годинама стране окупације и рата. Током 1950-их, Тирана је доживела период изразитог индустријског раста, уз пораст броја становника на 137.000 1960. године. Касних 1990-их, Тирана је доживела најбржи прилив становника, јер су се Албанци са севера земље у великом броју селили у престоницу у нади за бољи живот.

Током касних 1980-их и 1990-их, Тирана је била средиште насилних демонстрација које су на крају довеле до пада комунистичке владе.

Феномен „ведрих боја“[уреди]

По завршетку владавине Енвера Хоџе, посљедњег диктатора у овом дијелу источне Европе, почињу бољи дани за Тирану. Град, који је до тада био затворен у себе, полако почиње да се отвара према другим земљама. Године 2004, Еди Рама, градоначелник Тиране, добија награду за најбољег градоначелника свијета. Многи се слажу да је томе допринијела његова визија Тиране као ведрог града, и његов пројекат мијењања градских фасада, за нечији укус можда и дречавим, те неусклађеним бојама, али очигледно одлично прихваћеним од стране страних медија те самих становника главног албанског града. Узрок овако драстичним промјенама је било сивило које је владало у Тирани до прије Раминог доласка, јер је град за вријеме Енвера Хоџе био изузетно запуштен, те су све зграде у гладу или изгубиле фасаду, или је фасада посивила, а то је утицало на опште расположење у граду. Међутим, проблем који се јавља у задње вријеме је тај да и нове фасаде отпадају са старих зграда због дотрајаности. Зато је градска управа кренула у генерално реновирање града, те израду нових просторних и урбанистичких планова, са намјером да све старе зграде у будућности замијени новим, не напуштајући Рамину идеју ведрих боја.

Панорамски поглед на Тирану са планине Ђати.

Проблеми и потенцијали Тиране[уреди]

Донекле због карактеристика локације на којој се налзи, Тирана има проблема са квалитетом ваздуха. Један од најзначајних извора загађења су аутомобили од којих је већина стара преко десет година. Додатни проблем је и лош квалитет горива у Албанији (у погледу садржаја сумпора и олова.)

Саобраћајна гужва у Тирани

Треба напоменути да у предграђу града постоји велики пошумљени парк који умањује ефекат загађења ваздуха.

Градска инфраструктура није адекватна за број становника који Тирана има, односно може се рећи да град пати од типичних проблема узрокованих пренасељеношћу као што су проблеми одлагања чврстог отпада и снабдевања водом. Несташице струје су чесете што се може видети и по томе што готово свака продавница или фирма у центру града поседује агрегате који су често смештени на улици испред саме продавнице.

Упркос проблемима, у Тирани је видан напредак. Започета је и изградња првих правих туристичких атракција попут једне од дужих жичара у Европи којом се може стићи до другог по висини врха у непосредној близини Тиране. Сама жичара је завршена али још увек недостају квалитетни пратећи садржаји. Додатна атракција је и ротирајући кафе/ресторан на врху највише зграде. Нажалост потенцијали и постојеће атракције још нису валоризоване.

Очишћена Тирана

У Тирани је присутна изразито висока стопа градње нових зграда, посебно у предграђима, где велики број улица још није добио ни име.[2] Постоје наводи да су многе од ових зграда резултат прања новца.

Садашњи градоначелник Тиране, Еди Рама, покушава да улепша град чишћењем обала потока Лане, и фарбањем старих зграда.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Становништво[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.

Привреда[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.

Саобраћај[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.

Спољашње везе[уреди]

Чланци[уреди]


Клима[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.