Споменик Илинден

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик Илинден, Крушево

Споменик Илинден, познат и под именом Македониум, је монументално здање у граду Крушеву, Северна Македонија. Свечано је отворен 2. августа 1974. године, на 30. годишњицу Другог заседања АСНОМ-а и 71. годишњицу Илинданског устанка.[1] Аутори споменика су вајар Јордан Грабулоски, архитекта Искра Грабулоска и сликар Борко Лазески (витражи у споменику).

Посвећен је свим борцима и револуционарима Илинданског устанка 1903. године, као и борцима-партизанима Народноослободилачке борбе Македоније од 1941. до 1944. године.

Споменик се простире на 12 хектара, а има облик округле куполе са овалним прозорима. Горњи прозори су израђени од витража. Унутар куполе налази се гроб Николе Карева, председника Крушевске републике, и биста певача Тоше Проеског. Поглед из унутрашњости куполе пуца са четири прозора од којих је сваки гледа према једној страни света, односно локацији повезаној са догађајима Илинданске епопеје: споменик „Слива“, „Мечкин камен“ и Пелагонија.[2]

Спомен-комплекс осим централног споменика чине и плато са скулптурама „Раскинути ланци“, које симболишу слободу изборену у ослободилачким ратовима; на плато се надовезује крипта са исписаним најзначајнијим именима и догађајима везанима уз период пре, за време и после Илинданског устанка; у продужетку након крипте долази се до амфитеатра украшеног разнобојним мозаицима пред којим се простире поглед на „Македониум“.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Visitpelagonia.mk[мртва веза], приступљено 30. 10. 2011.
  2. ^ Споменици и музеи Архивирано на сајту Wayback Machine (18. јул 2014), приступљено 6. 7. 2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]