Споменик патријарху Павлу

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик патријарху Павлу
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаПалилула
Држава Србија
Време настанка2018.
Споменик патријарху Павлу,
дело уметника Зорана Малеша.

Споменик патријарху Павлу, дело уметника Зорана Малеша, висок је 180 cm, а с постаментом 220 cm. Изливен је у бронзи у ливници "Јанковић". Споменик је подигнут уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја, а овај подухват је са 50.000 евра финансирала "Атлас група"[1].

Смештен је на ободу Ташмајданског парка испред Цркве Светог Марка. Откривен је у подне 15. новембра 2018, на девету годишњицу патријархове смрти, у присуству градских челника и црквених великодостојника.[2].

Полемике[уреди | уреди извор]

Још пре откривања, споменик је изазвао полемике око оријентације и изгледа саме скулптуре. Наиме, многи грађани сматрају да је неприкладно да споменик буде окренут ка кафићу англиканизираног имена „St Marks Place“, а односи се на Цркву Светог Марка, али и да је фигура најомиљенијег српског патријарха који је био на челу СПЦ од 1990. до 2009. године, неуобичајена због полуседећег изгледа и утиска недовршености. Аутор споменика, вајар Зоран Малеш, истиче да је споменик постављен тако да би што више пролазника видело целу скулптуру:

[3]

Социолог религије Драшко Ђеновић каже да није битно у ком смеру гледа споменик:

[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ВОЉЕНОМ ПОГЛАВАРУ: Патријарх Павле нас је све чинио бољима (Вечерње Новости 15. новембар 2018) [1]
  2. ^ Откривен споменик посвећен патријарху Павлу (Блиц 15. новембар 2018) [2]
  3. ^ а б СПОМЕНИК ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ НА ТАШУ Аутор скуплтуре: Није важно где гледа, важно је да одише скромношћу (Блиц, 16. новембар 2018) [3]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]