Спорф

С Википедије, слободне енциклопедије
Пластични спорф

Спорф (енгл. sporf) врста је кухињске алатке и прибора за јело који комбинује особине кашике, виљушке и ножа.[1] Обично се ради о кашици која је назубљена на врху са три или четири зупца и чија је бочна ивица оштра тако да је могуће сјећи мекану храну. Сличне алатке су кориштене још крајем 19. и почетком 20. вијека. Данас се спорф користи широм свијета у породичним домовима, ресторанима, кантинама и другим мјестима.

Ријеч спорф је настала као комбинација енглеских ријечи за кашику (енгл. spoon), виљушку (енгл. fork) и нож (енгл. knife). Користе се још неки називи који су обично имена робних марки од којих је најпознатији сплејд (енгл. Splayd).

Историја[уреди | уреди извор]

У другој половини 19. вијека у Сједињеним Државама је пријављено неколико патената који су комбиновали основне елементе прибора за јело: кашику, виљушку и нож. Међу првима је патент пријавио Семјуел Френсис у фебруару 1874.[2] Касније су се ови елементи комбиновали и одвојено као кашика за сјечење и назубљена кашика коју је патентирао Френк Еменеџер 1912.[3] Назив спорф је настао неколико деценија након ових изума.

Масовна производња је почела четрдесетих година двадесетог вијека у Аустралији.[4]

Облик[уреди | уреди извор]

Спорф је најчешће у облику кашике која је назубљена на врху са три или четири зупца и чија је бочна ивица оштра тако да је могуће сјећи мекану храну и мазати намазе на хљеб и пецива. Постоје и облици код којих се кратко сјечиво извлачи из дршке кашике, као и спорфови који имају додатак отварача за конзерве.[5] Спорфови се израђују од пластике, нерђајућих челика, титанијума и прави се у разним величинама у зависности од намјене најчешће са додацима за прекривање оштре дршке како би се избјегле повреде.

Види још[уреди | уреди извор]

  • спорк, комбинација кашике и виљушке
  • спајф, комбинација кашике и ножа
  • норк, комбинација виљушке и ножа

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Urban Dictionary: sporf
  2. ^ US147119
  3. ^ US1044869
  4. ^ Idle Pines: Eazi-Eater
  5. ^ „Sporf by EZHold”. Архивирано из оригинала 21. 09. 2013. г. Приступљено 15. 09. 2013.