Старо градско језгро Неготина

С Википедије, слободне енциклопедије
Старо градско језгро
Опште информације
МестоНеготин
ОпштинаНеготин
Држава Србија
Врста споменикаПросторно културно-историјске целине од великог значаја
Време настанкаXVI век
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Старо језгро Неготина је назив за историјски део Неготина, који обухвата централни градски трг, стару трговачко-занатску чаршију и мање улице у пречнику од 45 m. Представља културно-историјску целину од великог значаја и окосницу културног и друштвеног развоја Неготина.

Историјат[уреди | уреди извор]

Насеље Неготин се први пут помиње у 16. веку, док први записи о чаршији датирају из 18. века. Највећи развој чаршије се везује за период успона трговине и занатства између 1840 –1870. године. Тада чаршију углавном чине приземне куће дуж обе стране улице. Куће су биле изграђене од дрвета, облепљене блатом и у њима се производило и продавало. У то време су се од тврдог материјала градиле само спратне куће.

После 1890. године долази до нестанка преко двадесет заната, али се и јављају се нови занати. Заједно са појавом нових заната јављале су се и пространије радионице и дућани. У чаршији примат преузимају радње са готовом робом, локали везани за банкарске услуге и угоститељство.

Старо језгро је јако важно због своје аутентичности и урбане целовитости. Такође, важну карактеристику чаршије су чиниле историјско-уметнички јединствене грађевине попут:

У градском језгру се данас налазе и споменици посвећени ослободиоцима из ратова 1912–1918. године, као и чесме које су подизане у периоду између 1882. и 1890. године.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Spomeničko nasleđe Srbije : nepokretna kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja. Marković, Gordana., Pejić, Svetlana., Марковић, Гордана., Пејић, Светлана. (2. izm. i dop. изд.). Beograd: Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. 2007. стр. 73. ISBN 9788680879604. OCLC 231626889. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Конзерваторско-рестаураторски радови на споменицима културе у Неготину, М. Војиновић. Гласник ДКС 6 (Београд 1982) 52-55 стр.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]