Сухона

С Википедије, слободне енциклопедије
Сукона
Мапа на којој је приказана Северна Двина и њена притока Сукона
Опште информације
Дужина558[1] km
Водоток
УшћеСеверна Двина
Географске карактеристике
Држава/е Русија
ДРВ03020100112103000005023
Река на Викимедијиној остави

Сухона (рус. Су́хона) је река у европском делу Русије, притока реке Северине Двине. Ова река протиче кроз Уст-Кубински, Соколски, Междуреченски, Тотемски, Тарногски, Нуксенски и Великостругски рејон Русије у дужини од 558 km. Улива се у реку Југ у близини града Велики Устјуг, формирајући тако реку Северну Двину, једну од највећих река у европском делу Русије.

Највеће притоке реке Суконе су Володга, Пелсма, Двинтса, Толсма, Сариова, Уфтунга и река Гордишна.

Етимологија[уреди | уреди извор]

По етимилошком речнику Макса Васмера, име реке изведено је из руског језика и значи „река са сувим (тврдим) дном”.[2]

Географија[уреди | уреди извор]

Слив реке обухвата велики број области у централном и источном делу Вологодске области, на југу Архангељске области, а на северу делове Костоморске области. Град Вологда налази се у самом сливу ове реке, док њен слив укључује и Кубенско језеро, једно од највећих језера Вологодске области. Слив реке са југа ограничен је са западним делом Северног Урала, који одваја силова Суконе и реке Костроме. Са севера, слив реке Суконе је у западном делу ограничен од стране гребена Каровск, који је одваја од слива реке Ваге.

Градови Сокол, Тотма и Велики Устјуг, као и њихова села и центар села Шускоје и Нуксеничке налазе се на обалама ове реке.

Извор реке налази се у југоисточном делу Кубенског језера, а у њу се уливају реке Волдога и Иежа, где река Сукона наставља да тече североистично. Већина речног тока води преко брдовитог пејзажа са високим обалама. Река Сукона заледи од краја октобра или новембра и буде залеђена све до краја априла или почетка маја.

Пловност и канали[уреди | уреди извор]

Река Сукона је пловна, али на њој не постоји путничка навигација, осим за трајекте, док су доњи ток реке Кубене и Кубенско језеро пловни и покривено навигацијом. Северни део Кубенског језера, који припада басену Суконе, повезан је са каналом Северна Двина, са градом Кирилов и реком Шексном, где се њихови басени спапају у Белом мору и Волги. У 19. веку канал Северна Двина и Кубенско језеро били су главни водени пут који је повезивао Волгу са Белим морем. Тридесетих година направљен је Беломорско-балтички канал и канал Северна Двина је изгубио своју функцију. Канал је ипак још увек у функцији, служи за теретни саобраћај и преко њега крстаре бродови, који затим настављају до Кубенског језера.

Историја[уреди | уреди извор]

Ово подручје било је дом Угро-финских народа, који су колонизовани од стране Новгородске републике, изузев града Велики Устјуг, који је тада био део Владимир-Суздаљ кнежевине. Главни водоток из Великог Новгорода у Северну Двину био је дуж Волге, Шексне у Кубенско језеро.[3] До почетка 18. века град Архангељск био је главна трговачка лука морсеке индустрије Русије и западне Европе, а река Сукона била је на главној трговачкој рути која је повезивала централну Русију са градом Архангељск.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Сухона (река). Great Soviet Encyclopedia. 
 2. ^ Фасмер, Макс. Архивирана копија Этимологический словарь Фасмера (на језику: руски). стр. 686. Архивирано из оригинала 24. 2. 2017. г. Приступљено 21. 3. 2018. 
 3. ^ Плечко, Л. А. (1985). Старинные водные пути (на језику: руски). Moscow: Физкультура и спорт. Архивирано из оригинала 25. 09. 2011. г. Приступљено 21. 03. 2018. 

Литература[уреди | уреди извор]

 • Плечко, Л. А. (1985). Старинные водные пути (на језику: руски). Moscow: Физкультура и спорт. Архивирано из оригинала 25. 09. 2011. г. Приступљено 21. 03. 2018. 
 • Фасмер, Макс. Архивирана копија Этимологический словарь Фасмера (на језику: руски). стр. 686. Архивирано из оригинала 24. 2. 2017. г. Приступљено 21. 3. 2018. 
 • Сухона (река). Great Soviet Encyclopedia. 
 • Антипов Н. П. Острова на реке Сухоне // Вологодский край. Вып. 3. — Вологда: Книжное издательство, 1962. — С. 176—179.
 • Ильина Л. Л., Грахов А. К. Реки Севера. — Л.: Гидрометеоиздат, 1987. — 128 с. — С. 65—72.
 • Малков В. По земле Вологодской. — Вологда: Северо-Западное книжное издательство, 1972. — С. 249—328.
 • Малков В. М., Минеев В. А. По Северу. — Вологда: Книжное издательство, 1960. — С. 49—91.
 • Кузнецов А. Сухонские достопримечательности // Книга для чтения по географии Вологодской области. — Вологда: Издательство ИПК и ППК, 1993. — С. 60—65.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

 • Река Сухона (на језику: руски). Регистар река Русије. Приступљено 26. 10. 2011.