ТОС-1

Из Википедије, слободне енциклопедије
ТОС-1

{{{опис_слике}}}

Основне карактеристике
Намена Ракетни оклопни лансер
Димензије и маса
Дужина 9,5 m m
Ширина 3,6 m m
Висина 3,23 m m
Маса 46 тона T
Опрема
Вешање торзијске полуге
Посада
Посада 3

ТОС-1 (рус. ТОС¹-1 "Буратино") је совјетски вишецијевни ракетни лансер с ракетама опремљеним аеросолним бојевим главама, постављен на подвожје тенка Т-72. ТОС-1 је дизајниран да би уништио противничке бункере, лака оклопна возила и живу силу.

Идеја тешког ракетног оклопног лансера малог домета се појавила 1970-их. Састав темељен на подвожју тенка Т-72, ракете и возило за пријевоз ракета је развијено раних 1980-их у пројектном бироу Омск. Назван је ТОС-1. Његов развој је дуго чуван као војна тајна, а први тест у борби имао је у Пањширској долини током совјетског рата у Авганистану. Надимак Буратино (српски за Пинокија) је добио због великог "носа" ракетног лансера. [1]

ТОС-1 испаљује 220 mm ракете. ТОС-1 ракетни систем је релативно кратког домета, до 3,5 km а према неким изворима и до 5 km. Минимални домет је 400 метара. Може испалити једну или две ракете истовремено у времену од 0,5 секунди. Да би испалио читав лансер ракета потребно му је од 7,5 до 15 секунди. При таквом испаљивању, ракете падају на подручју величине 200x400 метара.

ТОС-1 је опремљен модерним системом за управљане паљбом(скраћено: СУП). Сва усмеравања и припреме за паљбу се обављају унутар возила, тако се посада не излаже непријатељској ватри. Возило може стати и пуцати на видљиве мете у 90 секунди од тренутка кочења, а њиме управља 3 члана посаде, заповедник, тобџија и возач. Пуњење лансирних цеви обавља се уз помоћ ТЗМ возила за пуњење које је такође направљено на темељу подвожја Т-72 тенка. Опремљено је краном и носи сет ракета.

ТОС-1А[уреди]

ТОС-1А је посљедња верзија оригиналног тешког ракетног система ТОС-1. Ушао је у службу руске војске 2001. године. Лансер БМ-1 који је постављен на тијело тенка Т-72 користи дуље 220 mm ракете. Број лансирних цијеви је смањен са 30 на 24. Нове лансирне цијеви су у поређењу са онима на оригиналној верзији дуже. Максималан домет је повећан на 6.000 метара. Овај ракетни лансер пуни ново ТЗМ-Т возило за опскрбу. Носи две групе по 12 ракета између којих је монтиран кран. Возило за опскрбу такође носи и 400 литара бензина за надопуњавање лансирног возила.[2]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]