Тврђава Страч

С Википедије, слободне енциклопедије
Тврђава Страч
Опште информације
МестоГорње Чичево
ОпштинаТребиње
Држава Босна и Херцеговина
ВласникНепознат[1]
Надлежна установа за заштитуРепублички завод за заштиту културно-историјског и природног наљеђа

Тврђава Страч назив је неколико фортификационих објеката из доба Аустро-Угарске у појасу Требиње - Билећа, Босна и Херцеговина.

Историјат[уреди | уреди извор]

Објекти су грађени за вријеме аустроугарске владавине, од 1910. до 1916. године, са циљем заштите Бококоторског залива, у оквиру припрема Аустроугарске за рат након анексије Босне и Херцеговине. Овај систем аустроугарсих одбрамбених инсталација био је други по величини у монархији. Тренутно је други по величини на Балкану.[тражи се извор]

Положај[уреди | уреди извор]

Тврђава се налази југоисточно од Требиња, на 750 m надморске висине. Захваљујући положају са тврђаве се пружа поглед на Зупце, Петрово поље, Требињску шуму и Требиње.[2]

Карактеристике објекта[уреди | уреди извор]

Већи дио Страча је урушен, осим једне очуване просторије са противмитраљеским штитом. Објекти су имали огромне профиле жељезне конструкције од којих је велики дио послије Другог свјетског рата скинут и претопљен. Овај фортификациони објекат био је наоружан са двије хаубице 100 милиметара (M09), домета седам километара, два топа за личну одбрану (M10), 24 митраљеза (M07/12), калибра 8 mm и 12 рефлектора. На врху овог објекта су биле четири челичне куполе, напола зидане, а напола уклесане у камен. Двије од ових куполе, иначе тежине око 25 тона, су служиле као осматрачнице, док су остале служиле као положаји за хаубице. Приликом постављања, хаубице су извучене трактором компаније Аустро-Даимлер, а не воловским запрегама како се раније сматрало.

Објекат за посаду пројектован је за смјештај 4 официра и 175 војника.[3]Извјештај из ратне 1915. на Страчу помиње 75 војника и једног официра. Имала је и резервоаре за 15 кубика залиха воде, која је пумпама довођена споља, а утврђење се снабдијевало струјом помоћу дизел агрегата од 50 до 70 киловата који је специјално наручен за ову тврђаву.[4] Нема никаквих скривених просторија. Има неколико припадајућих пролаза митраљеској куполи која се не види са површине већ приликом уласка у унутрашњост тврђаве.
Изградња Страча никада није у потпуности завршена, јер је Аустроугарској 1916. године понестајало новца, а и Црна Гора краља Николе је капитулирала. Аустријски стручњаци, прерачунавајући ондашње круне у данашњу валуту евро, израчунали су да је градња ове тврђаве на Страчу коштала 60 милиона евра.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tvrđava Strač kod Trebinja je građevinsko čudo i turistički potencijal”. Trebinjelive. Приступљено 5. 3. 2018. 
  2. ^ „Твђава Страч”. Требиње Туризам. Архивирано из оригинала 8. 3. 2018. г. Приступљено 5. 3. 2018. 
  3. ^ „Kad je Trebinje bilo tvrđava”. Radio Trebinje. 15. 12. 2016. Приступљено 5. 3. 2018. 
  4. ^ „Tajanstvena tvrđava Strač: Konačno će biti riješeni mitovi i enigme”. Радио Сарајево. Приступљено 5. 3. 2018.