Титуле православних светитеља

С Википедије, слободне енциклопедије
Исус Христос у округу светитеља (икона «Други долазак Исуса Христоса», Грчка, око 1700)
Светитељи постављени по степену светости (икона «Страшни суд», Пољска, 17. век)
Икона свих светих.
70 апостола
Свети Јован Крститељ

Православни светитељи имају разне титуле које се додају њиховом имену с којим су уписани у литургијски календар канонизацијом.

Титула Скраћеница Значење
Апостоли ап. Ученици Исуса Христоса. Разликујемо Дванаест апостола и Седамдесет апостола.
Бесребреници Хришћани прослављени својом корисношћу и одрицањем од земаљског богатства зарад вере. Често су поседовали дар исцељења, не узимајући плату за свој труд.
Благоверни благ. Монаси, кнежеви и књегиње који су својим благочестивим животом и борбом за очување државности и утврђење православне вере јачали темеље цркве и задужили свој народ.
Великомученици вмч./вмц. Светитељи који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Исповедници исп. Светитељи који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од мученика, исповедници су и после мучења остајали у животу.
Великоисповедници Светитељи који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од великомученика, великоисповедници су и после мучења остајали у животу.
Мироточиви мч./мц. Светитељи чије су мошти испуштале свето и мирисно уље (миро).
Мученици мч./мц. Светитељи који су убијени зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве. Новомученици су мученици који су страдали у времену после пада Цариграда 1453. године под Османску власт па све до данас.
Светитељи мученици свт мч./свт мц. Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји убијени због праведног живота и пастирског деловања.
Светитељи великомученици свт вмч./свт вмц. Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Светитељи великоисповедници Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од светитеља великомученика и после великих мучења остајали су у животу.
Светитељи исповедници Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од светитеља мученика и после мучења остајали су у животу.
Праведници прав. Мирјани и свештенослужитељи белог свештенства/белог монаштва, који исповедају праведан живот.
Праоци Старозаветни патријарси који су дали обрасце благочестивог живота. Родитељи и супруг пресвете Богородице, апостол Јаков (брат Господњи) такође се називају праоцима. За апостола Јакова постоји и назив Богоотац (и цар Давид често се назива Богооцем).
Преподобнoвеликомученици Мученици за веру из монашког реда који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Преподобномученици Монаси који су живели побожним и подвижничким животом (пустиножитељи, отшелници, безмолвници) и страдали за хришћанство, православље и помесну цркву.
Преподобни прп. Монаси који су живели побожним и подвижничким животом (пустиножитељи, отшелници, безмолвници).
Преподобнoисповедници прписп. Монаси који су живели побожним и подвижничким животом (пустиножитељи, отшелници, безмолвници) и отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од преподобномученика, преподобниисповедници су и после мучења остајали у животу.
Преподобнoвеликоисповедници прпвеликоисп. Монаси који су живели побожним и подвижничким животом (пустиножитељи, отшелници, безмолвници) и отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од преподобновеликомученика, преподобнивеликоисповедници су и после мучења остајали у животу.
Пророци Библијска лица која су преносила народу вољу Божију и проповедали је на територији древног Израела и Јудеје. Постоји 18 Старозаветних пророка и један Новозаветни - свети Јован Крститељ.
Равноапостолски Светитељи чији је рад био од великог доприноса за Православну Цркву било својим значајним мисионарским радом проповедајући Јеванђеље или помажући да Црква нађе своје место у друштву.
Светитељи свт. Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји прослављени праведним животом и пастирским деловањем.
Свештеномученици сшмч. Епископи, свештеници и патријарси који су страдали за хришћанство, православље или помесну цркву.
Свештеновеликомученици сшвмч. Епископи, свештеници и патријарси који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље или помесну цркву.
Свештеноисповедници Епископи, свештеници и патријарси који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље или помесну цркву, отворено исповедајући хришћанство и православље за време прогона, мучени али не и погубљени. За разлику од свештеномученика и свештеновеликомученика, и после мучења су остајали у животу.
Столпници Светитељи који су у раном хришћанству за време византијског царства живели на стубу у посту и молитви и тако проповедали веру.
Страстотерпци Вољни страдалници овенчани због непротивљења злу и потпуног привољења Царству Небеском.
Чудотворци Светитељи познати по чудима.
Затворници Светитељи који су живели одвојено од света да би се посветили духовним созерцањима често проводећи године у малој просторији где им је дотурана храна.
Јуродиви Подвижници који су добровољно примили на себе образ безумника. За таква лица карактеристичан је аскетски начин живота.
Блажени блаж. Светитељи који су дали обрасце благочестивог хришћанског и православног живота.
Блажени мученици блаж. мч/мц. Светитељи који су дали обрасце благочестивог хришћанског и православног живота и због тога су убијени.
Блажени великомученици блаж. вмч/вмц. Светитељи који су дали обрасце благочестивог хришћанског и православног живота и због тога су претрпели највећа страдања.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]