Титуле православних светитеља

С Википедије, слободне енциклопедије
Исус Христос у округу светитеља (икона «Други долазак Исуса Христоса», Грчка, око 1700)
Светитељи постављени по степену светости (икона «Страшни суд», Пољска, 17. век)
Икона свих светих.

Православни светитељи имају разне титуле које се додају њиховом имену с којим су уписани у литургијски календар канонизацијом.

Титула Скраћеница Значење
Апостоли ап. Ученици Исуса Христоса. Разликујемо Дванаест апостола и Седамдесет апостола.
Апостоли мученици ап. мч. Апостоли који су убијени зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве.
Апостоли великомученици ап. вмч. Апостоли који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Апостоли исповедници Апостоли који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од апостола мученика, апостоли исповедници су и после мучења остајали у животу.
Апостоли великоисповедници Апостоли који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од апостола великомученика, апостоли великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Бесребреници Хришћани прослављени својом корисношћу и одрицањем од земаљског богатства зарад вере који су често поседовали дар исцељења не узимајући плату за свој труд.
Бесребреници мученици Хришћани прослављени својом корисношћу и одрицањем од земаљског богатства зарад вере који су често поседовали дар исцељења не узимајући плату за свој труд и убијени су зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве.
Бесребреници великомученици Хришћани прослављени својом корисношћу и одрицањем од земаљског богатства зарад вере који су често поседовали дар исцељења не узимајући плату за свој труд и претрпели су највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Бесребреници исповедници Хришћани прослављени својом корисношћу и одрицањем од земаљског богатства зарад вере који су често поседовали дар исцељења не узимајући плату за свој труд и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од бесребреника мученика, бесребреници исповедници су и после мучења остајали у животу.
Бесребреници великоисповедници Хришћани прослављени својом корисношћу и одрицањем од земаљског богатства зарад вере који су често поседовали дар исцељења не узимајући плату за свој труд и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од бесребреника великомученика, бесребреници великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Благоверни благ. Монаси, кнежеви и књегиње који су својим благочестивим животом и борбом за очување државности и утврђење православне вере јачали темеље цркве и задужили свој народ.
Благоверни мученици благ. мч. Монаси, кнежеви и књегиње који су својим благочестивим животом и борбом за очување државности и утврђење православне вере јачали темеље цркве и задужили свој народ и који су убијени зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве.
Благоверни великомученици благ. вмч. Монаси, кнежеви и књегиње који су својим благочестивим животом и борбом за очување државности и утврђење православне вере јачали темеље цркве и задужили свој народ и који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Благоверни исповедници благ. исп. Монаси, кнежеви и књегиње који су својим благочестивим животом и борбом за очување државности и утврђење православне вере јачали темеље цркве и задужили свој народ и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од благоверних мученика, благоверни исповедници су и после мучења остајали у животу.
Благоверни великоисповедници благ. висп. Монаси, кнежеви и књегиње који су својим благочестивим животом и борбом за очување државности и утврђење православне вере јачали темеље цркве и задужили свој народ и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од благоверних великомученика, благоверни великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Великомученици вмч./вмц. Светитељи који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Исповедници исп. Светитељи који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од мученика, исповедници су и после мучења остајали у животу.
Великоисповедници Светитељи који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од великомученика, великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Мироточиви мч./мц. Светитељи чије су мошти испуштале свето и мирисно уље (миро).
Мироточиви мученици ммч./ммц. Светитељи чије су мошти испуштале свето и мирисно уље (миро) и који су убијени зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве.
Мироточиви великомученици мвмч./мвмц. Светитељи чије су мошти испуштале свето и мирисно уље (миро) и који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Мироточиви исповедници мисп. Светитељи чије су мошти испуштале свето и мирисно уље (миро) и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од мироточивих мученика, мироточиви исповедници су и после мучења остајали у животу.
Мироточиви великоисповедници мвисп. Светитељи чије су мошти испуштале свето и мирисно уље (миро) и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од мироточивих великомученика, мироточиви великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Мученици мч./мц. Светитељи који су убијени зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве. Новомученици су мученици који су страдали у времену после пада Цариграда 1453. године под Османску власт па све до данас.
Светитељи свт. Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји прослављени праведним животом и пастирским деловањем.
Светитељи мученици свт мч./свт мц. Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји убијени због праведног живота и пастирског деловања.
Светитељи великомученици свт вмч./свт вмц. Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Светитељи исповедници Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од светитеља мученика и после мучења остајали су у животу.
Светитељи великоисповедници Сви царског, краљевског, кнежевског и деспотског порекла и архијереји који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од светитеља великомученика и после великих мучења остајали су у животу.
Праведници прав. Мирјани и свештенослужитељи белог свештенства/белог монаштва, који исповедају праведан живот.
Праведници мученици прав. мч./мц Мирјани и свештенослужитељи белог свештенства/белог монаштва, који исповедају праведан живот и који су убијени зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве.
Праведници великомученици прав. вмч./вмц Мирјани и свештенослужитељи белог свештенства/белог монаштва, који исповедају праведан живот и који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Праведници исповедници прав. исп. Мирјани и свештенослужитељи белог свештенства/белог монаштва који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од праведника мученика, праведни исповедници су и после мучења остајали у животу.
Праведници великоисповедници прав. висп. Мирјани и свештенослужитељи белог свештенства/белог монаштва који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од праведника великомученика, праведници великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Праоци Старозаветни патријарси који су дали обрасце благочестивог живота. Родитељи и супруг пресвете Богородице, апостол Јаков (брат Господњи) такође се називају праоцима. За апостола Јакова постоји и назив Богоотац (и цар Давид често се назива Богооцем).
Праоци мученици Старозаветни патријарси који су дали обрасце благочестивог живота и страдали за хришћанство, православље и помесну цркву.
Праоци великомученици Старозаветни патријарси који су дали обрасце благочестивог живота и претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Праоци исповедници Старозаветни патријарси који су дали обрасце благочестивог живота и отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од праоца мученика, праоци исповедници су и после мучења остајали у животу.
Праоци великоисповедници Старозаветни патријарси који су дали обрасце благочестивог живота и отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од праоца великомученика, праоци великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Преподобнoвеликомученици Мученици за веру из монашког реда који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Преподобномученици Монаси који су живели побожним и подвижничким животом (пустиножитељи, отшелници, безмолвници) и страдали за хришћанство, православље и помесну цркву.
Преподобни прп. Монаси који су живели побожним и подвижничким животом (пустиножитељи, отшелници, безмолвници).
Преподобнoисповедници прписп. Монаси који су живели побожним и подвижничким животом (пустиножитељи, отшелници, безмолвници) и отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од преподобномученика, преподобни исповедници су и после мучења остајали у животу.
Преподобнoвеликоисповедници прпвеликоисп. Монаси који су живели побожним и подвижничким животом (пустиножитељи, отшелници, безмолвници) и отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од преподобновеликомученика, преподобни великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Пророци Библијска лица која су преносила народу вољу Божију и проповедали је на територији древног Израела и Јудеје. Постоји 18 Старозаветних пророка и један Новозаветни - свети Јован Крститељ.
Пророци мученици Старозаветни пророци који су убијени због преношења и проповедања воље Божије на територији древног Израела и Јудеје.
Пророци великомученици Старозаветни пророци који су претрпели највећа страдања због преношења и проповедања воље Божије на територији древног Израела и Јудеје.
Пророци исповедници Старозаветни пророци који су мучени али нису погубљени због преношења и проповедања воље Божије на територији древног Израела и Јудеје. За разлику од пророка мученика, пророци исповедници су и после мучења остајали у животу.
Пророци великоисповедници Старозаветни пророци који су претрпели највећа страдања али нису погубљени због преношења и проповедања воље Божије на територији древног Израела и Јудеје. За разлику од пророка великомученика, пророци великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Равноапостолски Светитељи чији је рад био од великог доприноса за Православну Цркву било својим значајним мисионарским радом проповедајући Јеванђеље или помажући да Црква нађе своје место у друштву.
Равноапостолски мученици Светитељи чији је рад био од великог доприноса за Православну Цркву било својим значајним мисионарским радом проповедајући Јеванђеље или помажући да Црква нађе своје место у друштву и који су због тога страдали за хришћанство, православље или помесну цркву.
Равноапостолски великомученици Светитељи чији је рад био од великог доприноса за Православну Цркву било својим значајним мисионарским радом проповедајући Јеванђеље или помажући да Црква нађе своје место у друштву и који су због тога претрпели највећа страдања за хришћанство, православље или помесну цркву.
Равноапостолски исповедници Светитељи чији је рад био од великог доприноса за Православну Цркву било својим значајним мисионарским радом проповедајући Јеванђеље или помажући да Црква нађе своје место у друштву и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од равноапостолских мученика, равноапостолски исповедници су и после мучења остајали у животу.
Равноапостолски великоисповедници Светитељи чији је рад био од великог доприноса за Православну Цркву било својим значајним мисионарским радом проповедајући Јеванђеље или помажући да Црква нађе своје место у друштву и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од равноапостолских великомученика, равноапостолски великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Свештеномученици сшмч. Епископи, свештеници и патријарси који су страдали за хришћанство, православље или помесну цркву.
Свештеновеликомученици сшвмч. Епископи, свештеници и патријарси који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље или помесну цркву.
Свештеноисповедници Епископи, свештеници и патријарси који су претрпели мучења за хришћанство, православље или помесну цркву, отворено исповедајући хришћанство и православље за време прогона православних хришћана, мучени али не и погубљени. За разлику од свештеномученика и после мучења су остајали у животу.
Свештеновеликоисповедници Епископи, свештеници и патријарси који су претрпели највећа мучења за хришћанство, православље или помесну цркву, отворено исповедајући хришћанство и православље за време прогона православних хришћана, веома мучени али не и погубљени. За разлику од свештеновеликомученика и после великих мучења су остајали у животу.
Столпници Светитељи који су у раном хришћанству за време византијског царства живели на стубу у посту и молитви и тако проповедали веру.
Столпници мученици Светитељи који су у раном хришћанству за време византијског царства живели на стубу у посту и молитви и тако проповедали веру и који су страдали за хришћанство, православље или помесну цркву.
Столпници великомученици Светитељи који су у раном хришћанству за време византијског царства живели на стубу у посту и молитви и тако проповедали веру и који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље или помесну цркву.
Столпници исповедници Светитељи који су у раном хришћанству за време византијског царства живели на стубу у посту и молитви и тако проповедали веру и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од столпника мученика, столпници исповедници су и после мучења остајали у животу.
Столпници великоисповедници Светитељи који су у раном хришћанству за време византијског царства живели на стубу у посту и молитви и тако проповедали веру и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од столпника великомученика, столпници великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Страстотерпци Вољни страдалници овенчани због непротивљења злу и потпуног привољења Царству Небеском.
Страстотерпци мученици Вољни страдалници овенчани због непротивљења злу и потпуног привољења Царству Небеском који су страдали за хришћанство, православље или помесну цркву.
Страстотерпци великомученици Вољни страдалници овенчани због непротивљења злу и потпуног привољења Царству Небеском који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Страстотерпци исповедници Вољни страдалници овенчани због непротивљења злу и потпуног привољења Царству Небеском који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од страстотерпаца мученика, страстотерпци исповедници су и после мучења остајали у животу.
Страстотерпци великоисповедници Вољни страдалници овенчани због непротивљења злу и потпуног привољења Царству Небеском који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од страстотерпаца великомученика, страстотерпци великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Чудотворци Светитељи познати по чудима.
Чудотворци мученици Светитељи познати по чудима убијени зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве.
Чудотворци великомученици Светитељи познати по чудима који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Чудотворци исповедници Светитељи познати по чудима који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од чудотвораца мученика, чудотворци исповедници су и после мучења остајали у животу.
Чудотворци великоисповедници Светитељи познати по чудима који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од чудотвораца великомученика, чудотворци великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Затворници Светитељи који су живели одвојено од света да би се посветили духовним созерцањима често проводећи године у малој просторији где им је дотурана храна.
Затворници мученици Светитељи који су живели одвојено од света да би се посветили духовним созерцањима често проводећи године у малој просторији где им је дотурана храна и који су убијени зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве.
Затворници великомученици Светитељи који су живели одвојено од света да би се посветили духовним созерцањима често проводећи године у малој просторији где им је дотурана храна и који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Затворници исповедници Светитељи који су живели одвојено од света да би се посветили духовним созерцањима често проводећи године у малој просторији где им је дотурана храна и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од затворника мученика, затворници исповедници су и после мучења остајали у животу.
Затворници великоисповедници Светитељи који су живели одвојено од света да би се посветили духовним созерцањима често проводећи године у малој просторији где им је дотурана храна и који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од затворника великомученика, затворници великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Јуродиви Подвижници који су добровољно примили на себе образ безумника. За таква лица карактеристичан је аскетски начин живота.
Јуродиви мученици Јуродиви који су убијени зато што су хришћани, православци или верници помесне цркве.
Јуродиви великомученици Јуродиви који су претрпели највећа страдања за хришћанство, православље и помесну цркву.
Јуродиви исповедници Јуродиви који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од јуродивих мученика, јуродиви исповедници су и после мучења остајали у животу.
Јуродиви великоисповедници Јуродиви који су отворено исповедали своје хришћанство и православље за време прогона православних хришћана и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од јуродивих великомученика, јуродиви великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.
Блажени блаж. Светитељи који су дали обрасце благочестивог хришћанског и православног живота.
Блажени мученици блаж. мч/мц. Светитељи који су дали обрасце благочестивог хришћанског и православног живота и због тога су убијени.
Блажени великомученици блаж. вмч/вмц. Светитељи који су дали обрасце благочестивог хришћанског и православног живота и због тога су претрпели највећа страдања.
Блажени исповедници Светитељи који су дали обрасце благочестивог хришћанског и православног живота и због тога су мучени али нису погубљени. За разлику од блажених мученика, блажени исповедници су и после мучења остајали у животу.
Блажени великоисповедници Светитељи који су дали обрасце благочестивог хришћанског и православног живота и због тога су претрпели највећа мучења али нису погубљени. За разлику од блажених великомученика, блажени великоисповедници су и после великих мучења остајали у животу.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]