Тодор Бирта

С Википедије, слободне енциклопедије
Тодор Бирта
НадимакГрк
Датум рођења1834.
Место рођењаКлокотичАустријско царство
Датум смртипрва половина 20. века
Место смртиКлокотич, Краљевина Румунија
Занимањетрговац

Тодор Бирта (Клокотич, 1834 — Клокотич, прва половина 20. века) је био српски трговац и један од најистакнутијих Карашевака у другој половини 19. века.

Биографија[уреди | уреди извор]

Бирта је рођен у Клокотичу 1834. године. Школовао се по мађарским школама и током живота је постао имућан трговац. Сматрао је да су Карашевци српског порекла и да су дошли из Старе Србије. Свој став о томе он износи јавно 1920. године у једном писму упућеном цилому карашевскому народу, где он стари рођени Сербин Тодор Бирта, 86 година стар каже:

Међу многобројним Карашевцима који су се дописивали са Јованом Живојиновићем, који је много допринео да тадашњој српској јавности скрене пажњу на овај од ње заборављени живаљ, био је и Тодор Бирта. У једном писму, у коме Живојиновићу шаље опис неких карашевских обичаја, Бирта каже:

Касније се Бирта поново јавља Живојиновићу, овог пута са опширнијим и потпунијим описом народних обичаја, изражавајући жељу да их српском свету представи објвљивањем, а писмо закључује овим речима:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Радан, Миља (2001). „Однос карашевских интелектуалаца с краја XIX и прве половине XX века према етничком пореклу Карашевака”. Темишварски зборник: 233.