Трансдијерна

С Википедије, слободне енциклопедије

Трансдијерна је археолошки локалитет у Текији, идентификовано као римско утврђење Transdierna на десној обали Дунава, насупрот римском кастелу Dierna у данашњој Оршави у Румунији.

У Текији су откривени остаци два римска утврђења. На десној обали Текијског потока, североисточно од његовог ушћа у Дунав, истражен је кастел ромбоидне основе, настао у време Прве тетрархије (284305). Димензије кастела су 25x35m, са ромбоидним, истуреним кулама различите величине на угловима. Изгорео је у хунској најезди 441. године, а обновио га је у 6. веку цар Јустијан I.

Друго утврђење, већих димензија, констатовано је на левој обали Текијског потока, потиче из раноцарског периода (12. век). Због недостатка времена за истраживање и раста нивоа воде акумулационог језера нису утврђени нацрт ни димензије објекта. Из раноцарског хоризонта живота кастела потиче већи број археолошких предмета, тзв. Текијска остава: луксузних керамичких и стаклених посуда, римског новца, накита и статуета. Transdierna је имала и пристаниште, чији су трагови откривени на обали Дунава, са десне стране ушћа Текијског потока.

Утврђење је потопљено ђердапском акумулацијом.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ниш, Завод за заштиту споменика културе (2024-02-12). „Трансдиерна - Археолошко налазиште”. Завод за заштиту споменика културе Ниш (на језику: српски). Приступљено 2024-02-12. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Више аутора (2015). Лексикони националних паркова Србије - Ђердап. Београд: ЈП Службени гласник - Географски институт "Јован Цвијић" САНУ. стр. 304. ISBN 978-86-519-1799-1.