Труло

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Трули Алберобела
Alberobello BW 2016-10-16 13-43-03.jpg
Светска баштина Унеска
Место  Италија
Критеријуми Културно добро: iii, iv, v
Референца 787
Угроженост не
Труло на мапи Италије
Труло
Труло
Труло на карти Италије

Труло (итал. Trullo) је традиционална камена настамба купастог крова која је карактеристична за долину Итрију (Valle d'Itria) у области Мурђе италијанске покрајине Апулија. Могу се пронаћи у местима: Алберобело, Локоротондо, Фазано, Остуни, Чистернино, Мартина Франка и Чеље Месапика.

Панорамски поглед од 160° улице у Алберобелу

Труло је јединствен пример праисторијске градње без везива, искључиво од неправилних комада кречњачког камења из околних поља, карактеристичног пирамидалног облика, куполастих или купастих кровова прекривених кречњачким плочама. С обзиром да је ова група грађевина једна од ретких тако нетакнутој примера праисторијске архитектуре која је преживела до модерног доба Трули из града Алберобело су уврштени на УНЕСКОсписак Светске баштине у Европи 1996. године.[1]

Трули су грађени као привремено склониште пастирима и фармерима, или као складишта. Уобичајено су грађени без везива (малтера или цемента), чиме је обични пук избегавао опорезивање. Овакав начин градње се користио и приликом градње средишњих зидова у околини, тзв. сувозид.

Историја[уреди]

Поглед на Трули Алберобела

Трули су најчешће у мезапијском делу Апулије. Месапи су, заједно са Венедима, Јапигима, Даунима и Латинима били први индо-европљани који су колонизовали Апенинско полуострво, који је до 1200. п. н. е. био већином насељен Тиринтским Грцима.

Иако постоје многе теорије о опстанку ових облика грађевина, најпопуларнија је та да су због великог пореза на некретнине, становници Апулије користили сувозиђе како би могли да раставе своје грађевине у случају посета порезника.

Данас су сачувани трулији веома популарни међу британским и немачким туристима који их често купују и обнављају као своје престижне куће. Према томе, морају да рестаурирају труло у складу с бројним УНЕСКО-вим законима о чувању светске баштине.

Трули се могу наћи у Рајнхесену у Немачкој, где су грађени на исти начин као они у Апулији, али као колибе виноградара у 18. веку.

Архитектура[уреди]

Пример традиционалне градње трулија у Алберобелу (пресек)

Кровови су грађени у два слоја: унутрашњи слој ломљеног кречњака, слаган у редове купастих облика и запечаћен кључним каменом, и спољни слој кречњачког плоча које су га чиниле водоотпорним. Изворно је кривуља купастих облика грађевине започињала одмах са тла, али су касније додати околни зидови на којима је почивао кров. У Алберобелу, врхови купастих кровова трулија су зашиљени, како би могли да носе неки симбол, док је и сам купасти облик грађевине имао симболично значење. Кровови трулија су често украшени цртежима симбола планета, урокљивог ока (malochio), хришћанског крста, срца, полумесец и звезда, и бројних других симбола.

Зидови су веома дебели, стварајући тако добру изолацију, чинећи просторију хладнијим лети а топлијом зими. Већина трулија имају само једну просторију, док је Вишебојни труло кућа код које сваки купасти кров представља једну просторију. У тој кући су деца спавала у нишама у зиду с којих су висиле завесе.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]